Osvajao je Partizan titule i pre ove 23-e, činio je to i u većim i jačim ligama SFRJ, SRJ i SiCG, s više pobeda i bodova nego u sezoni na izmaku, ali je za poslednjih deset meseci napravio nešto što nije niko od kako se igra fudbal na ovim prostorima. Remi sa Metalcem produžio je šampionsku dominaciju tima iz Humske na rekordne četiri godine, a da uspeh bude veći crno-beli su osvojili i Kup Srbije, odnosno igrali u Ligi šampiona, pa su sa sedam od osam mogućih pehara najtrofejniji klub od osamostavljivanja naše zemlje.


– Teško da će iko ponoviti naš uspeh. Od kako sam se vratio u Srbiju govorim da će svake sledeće sezone biti teže odbraniti trofeje. Sledeće će biti još teže, jer je sve više ekipa koje mogu ugoziti Partizan i ostale favorite. Šampioni se nisu, niti će se rešavati u derbijima sa Zvezdom. Ključ je u „malim“ mečevima. Zbog toga sumnjam da će iko ponoviti naš uspeh. Samo mi možemo „vezati“ petu titulu – smatra iskusni i autoritativni kapiten Mladen Krstajić, čiji je povratak u zemlju, s kambekom Saše Ilića, trenerskom energijom i znanjem Stanojevića, golovima Klea, Moreire i Tejga bio ključni faktor Partiznove vladavine.

Imao je „parni valjak“ nekoliko opasnih proklizavanja, pogotovo tokom proleća kada je dugo tražio formu i igru iz berićetne jeseni, bilo je i ozbiljnih podmetanja klipova u sopstvenoj „kući“, ali se svaki put vraćao na kolosek. Bez ičije pomoći sa strane, tvrdi (uskoro) sportski direktor crno-belih, čija poslednja dostignuća deo konkurencije i javnosti uporno pripisuje moći i eks predsednika Partizana, a sada prvog čoveka Fudbalskog saveza Tomislava Karadžića.

– Osvajamo trofeje jer imamo najbolji tim, dobru organizaciju kluba i podršku navijača. Prava smo familija – kaže Krstajić, a iza njegove konstatacije staje i mnogo mlađi vezista Radosav Petrović, osvajač tri od poslednje četiri titule.

– Bilo je mnogo velikih generacija u istoriji kluba, mislim pre svega na onu koja je stigla do finala Lige šampiona, ali ova je uradila neverovatne stvari. Postavili smo neke nove standarde, doneli tri od pet duplih kruna u klupskoj istoriji, ponovo ga uveli u evropsku elitu. Kako? Zahvaljući igračkim i ljudskim kvalitetima. Ovaj tim ne zna samo da igra dobar fudbal, jaki smo i složni i van terena. Ne pričam o atmosferi iza koje se svi kriju već o izuzetnom i iskrenom drugarstvu. E, zato smo ,letos ušli u Ligu šampiona iako nas niko nije video ni u Ligi Evrope – objašnjava „recept“ za osvajanje trofeja Petrović, sa devet golova drugi strelac ekipe u ovoj sezoni, iza Ilieva (13), Klea (dao osam pre odlaska u Kinu) i Tejga (ima isti skor u drugom delu šampionata).

Poenter u nekoliko važnih mečeva Stefan Babović ponosi se dominacijom svog tima i veruje da će još potrajati.

– Mogu da nas kritikuju i omalovažavaju nam uspehe, ali činjenioce su činjenice. Partizan je najbolji tim u zemlji. Dobili smo tri od četiri duela sa Zvezdom, osvojili Kup, igrali Ligu šampiona, vraćali se posle kikseva… Ništa nam nije palo s neba, sve smo zaslužili. Idemo na odmor, pa od jula u nove pobede – najavljuje krilo crno-belih, koje očekuje veliki remont igračkog kadra ovog leta.

Vremena je malo, novca i strategije takođe, navijačka su očekivanja velika, a ne može se uvek računati na sreću i poturanje leđa pojedinaca.

Zvezdaš uručuje trofej

Šampionski pehar u nedelju će na kratko napustiti Partizanovu adresu. Tek toliko da ga fudbaleri i stručni štab crno-belih, u Lučanima, podignu posle utakmice sa Slobodom Point Sevojnom u zadnjem kolu prvenstva. Trofej u trajno vlasništvo predaće im predsednik Zajednice klubova Jelen Super lige Branimir Babarogić, inače predstavnik Crvene zvezde u njoj, dok će prelazni pehar kapitenu Krstajiću uručiti potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Đorđević.

Start u Evropi polovinom jula

Ekipa će imati samo dve nedelje za od odmor, jer već 13. juna kreću pripreme za sledeću takmičarsku godinu. „Parni valjak“ kvalifikacije za Ligu šampiona počinje 13. ili 14. jula, prvim mečom 2. kola, u kojem će naš prvak biti povlašćen, baš kao i u narednoj rundi (ako dospe do nje), gde ga čekaju potencijalne „mine“ u liku Levskog (Bugarska), Slovana (Slovačka), Genka (Belgija), Maribora (Slovenija) i Viktorije Plzen (Češka). U eventualnom plej-ofu, čiji gubitnici sigurno idu u Ligu Evrope, čekali bi ga Dinamo (Hrvatska), BATE Borisov (Belorusija), Makabi Haifa (Izrael), Kopenhagen (Danska) i Glazgov Rendžers (Škotska). Ime prvog protivnika saznaće na žrebu 2o0. juna u Nionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari