Crnobrnja: Evropa nikad nije bila bliže 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Cilj nikada nije bio bliži. Zaslugu za to ima svaki građanin, svaki čovek koji se zalagao da država na putu ka EU bude istrajna“, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja povodom obeležavanja 25 postojanja.

„Cilj nikada nije bio bliži. Zaslugu za to ima svaki građanin, svaki čovek koji je tokom svih ovih godina čuvao evropsku ideju i zalagao se da država na putu ka Evropskoj uniji bude istrajna, bez obzira na cenu koju je za te napore neretko morao da plati“, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Mihailo Crnobrnja na svečanom koktelu koji je u beogradskom „Aeroklubu“ upriličen u čast četvrt veka rada organizacije.

EPuS podseća da „evropske integracije nisu bile, niti će u godinama pred nama biti, samo reči, zakoni, akcioni planovi i strategije. Reforme zahvaljujući kojima na kraju putu postajemo i zvanično deo evropske porodice doprinose boljem životu svakog od nas“.

Pravosuđe, mediji, reforma javne uprave, ekologija, socijalna politika, neke su od kritičnih tačaka na kojima će u narednom periodu morati da se uradi mnogo više.

U saopštenju se navodi da će, svesni evroskepticizma u zemlji, raditi na dodatnom afirmisanju proevropskog duha u zemlji.

„Činjenicama ćemo se boriti protiv dezinformacija, kvalitetnim sadržajima protiv širenja zabluda. Kao i u svakom drugom sistemu, evroskepticizam će, u to smo sigurni, u krajnjem ishodu uvek imati jedino i samo pozitivan efekat po proevropsku orijentaciju. To se već pokazalo u najrazvijenijim evropskim državama, gde je uprkos bujanju nacionalizma i ekstremnih ideologija, izvorni evropski duh prevladao. Jer evropska ideja nije samo ideja zasnovana na vrednostima, već i racionalno najbolji izbor za Srbiju i njene građane“ , poručio je predsednik EPuS-a Crnobrnja. 

Koktelu u „Aeroklubu“, priređenom 23. novembra, prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, brojne zvanice iz javnog i kulturnog života zemlje, diplomatski kor, donatorska zajednica, članovi, partneri i prijatelji Pokreta.

Pokret je osnovan 1992. godine kao organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, podučavanjem i zagovaranjem evropskih integracija. EPuS danas ima više od 700 članova, 14 lokalnih veća u gradovima Srbije i deo je mreže Međunarodnog evropskog pokreta sa sedištem u Briselu. Tokom godina, na čelu EPuS-a bili su intelektualci poput Vojina Dimitrijevića, Mirka Tepavca, Desimira Tošića, Živorada Kovačevića i Vlastimira Matejića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari