CRTA podnela prijavu protiv Pinka zbog govora mržnje 1Foto: Pixabay/Tmeier1964

Organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), podnela je prijavu protiv Pinka zbog širenja nacionalne mržnje u emisiji “Tema dana” emitovanoj na ovoj televiziji.

U emisiji emitovanoj 29. novembra 2021. godine koju je vodio Predrag Sarapa, gost Dragoslav Bokan je, kako tvrdi CRTA, iznosio mišljenja kojima se podstiče mržnja i prema određenoj osobi i prema populaciji, gde se na negativan način predstavljala ne samo konkretna osoba već i pripadnici rumunske nacionalne manjine, sa ciljem da se oni koji su aktivni u političkim organizacijama i organizacijama nevladinog sektora prikažu kao nacionalni neprijatelji srpskog naroda od kojih je potrebna odbrana.

“Ovakav oblik izražavanja degradira i zastrašuje, zasnovan je na netoleranciji izraženoj u formi diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama i njime se šire, raspiruju i podstiču ksenofobija i drugi oblici mržnje”, navedeno je u prijavi ove organizacije.

CRTA ukazuje da voditelj emisije nije pokazao nikakvu distancu niti je upozorio gosta za iskazani problematični sadržaj, te da obaveza pružioca medijske usluge da se uzdrži od objavljivanja programskog sadržaja diskriminatornog karaktera proizlazi iz Zakona o elektronskim medijima i da nije ispunjena. U skladu sa tim, organizacija zahteva da se protiv Pinka pokrene postupak radi izricanja mere u skladu sa Zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari