Reprezentacija Španije prvi put u istoriji Svetskih prvenstava plasirala se u finale ovog takmičenja pošto je savladala selekciju Nemačke sa 1:0 (0:0). Strelac odluke bio je Karlos Pujol u 73. minutu, koji je tako svojim trećim pogotkom u nacionalnom dresu omogućio saigračima i sebi da u nedeljnom finalu protiv Holandije pokušaju da objedine titule evropskog i svetskog prvaka.

Nemačka – Španija 0:1 (0:0)

Strelac: Pujol 73. Stadion: Durban. Gledalaca: 60.960. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska).

Nemačka: Nojer, Lam, Mertezaker, Fridrih, Boateng (od 52. Jansen), Kedira (od 80. Gomez), Švajnštajger, Trohovski (od 62. Kros), Ozil, Podolski, Klose.

Španija: Kasiljas, Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Ćabi Alonso (od 90. Marćena), Buskets, Ćavi, Inijesta, Pedro (od 86. Silva), Vilja (od 81. Tores).

 

U reprizi finala kontinentalnog šampionata od pre dve godine, Španci su ponovo nadigrali „pancere“ i zasluženo stigli do trijumfa. Obe selekcije su u meč ušle izuzetno oprezno, sa naglašenim poštovanjem suparnika, što potvrđuje i činjenica da sudija Viktor Kasai nije pokazao nijedan žuti karton. Španci su bili kvalitetniji rival, a terensku inicijativu krunisali su tek kada je Pujol glavom šutirao sa desetak metara i loptu posle kornera Ćavija sproveo u mrežu Nojera. Trijumf „furije“ propustio je da učini ubedljivijim Pedro, koji je u 82. minutu imao otvoren put ka golu i Toresa u izglednoj poziciji, ali se nije najbolje snašao. Nemci nisu uspeli da nadomeste izostanak Milera, dok je Ozil bio u potpunosti zaustavljen, tako da Klose i Podolski nisu dobijali upotrebljive lopte. Najbolju i jedinu pravu šansu izabranici Joakima Leva imali su u 69. minutu kada je Kasiljas lako zaustavio slab pokušaj Krosa.

Španija je pretila preko Vilje u više navrata, Pujola (13) i Inijeste (67), ali nije uspela da postigne više od jednog pogotka. Visente del Boske ostao je dosledan svojoj filozofiji igre, iako je počeo meč sa Toresom na klupi. Veliki broj dodavanja i strpljiva gradnja akcija jste ono što je Špance dovelo na korak od svetskog trona.

Finalni meč između Španije i Holandije igra se u nedelju od 20.30 u Johanesburgu, a posle tih devedeset ili nešto više minuta igre prvi put će jedna evropska selekcija osvojiti trofej na šampionatu koji se igra van Starog kontinenta.

 

Hiljade Španaca slavilo plasman u finale

Hiljade ljudi pohrlilo je sinoć u centar Madrida kako bi uz zvuke automobilskih sirena i petarde proslavili pobedu Španije. Većina navijača je bila u dresovima reprezentacije, a mnogi od njih su utakmicu iz Durbana gledali na velikom ekranu ispred stadiona madridskog Reala Santjago Bernabeu. Poslednji sudijski zvižduk doneo je erupciju oduševljenja, skakanja, zagrljaje i pesmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari