Crveni krst Srbije održao obuku sportskih radnika u Zubinom Potoku 1ilustracija Foto: Crveni krst Srbije

Stručni tim Crvenog krsta Srbije danas je, u okviru kampanje “Život u tvojim rukama”, u prostorijama Edukativnog centra Crvenog krsta Kosova i Metohije “Dragiša Murganić” u Zubinom Potoku održao obuku sportskih radnika različitih saveza sportova Kosova i Metohije.

Obuci su prisustvovali predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, predsednik Crvenog krsta Kosova i Metohije Nenad Joksimović, sekretar CK KiM Vojin Drobnjaković, predsednik Sportskog saveza KiM Goran Kovač i Miljana Nikolić iz KBC Kosovska Mitrovica, navodi se u saopštenju.

Radovanović je istakao značaj poznavanja mera prve pomoći prilikom naglog srčanog zastoja, budući da je on sve češći kako na sportskim terenima, tako i u svakodnevnim životnim situacijama, a naveo je da je tek četvrtina ljudi spremna da pomogne ukoliko se nađe na mestu nesreće, iako upravo od njih zavisi život osobe koja je doživela srčani zastoj.

Podsetio je da je cilj kampanje “Život u tvojim rukama” da obuči što više građana u merama oživljavanja i približi im upotrebu spoljašnjeg automatskog defibriltora, kako bi se smanjio smrtni ishod kod ovog životno ugrožavajućeg stanja koje zahteva hitnu intervenciju.

Prema rečima Radovanovića, za godinu dana koliko traje kampanja više od 200 sportskih radnika, trenera, specijalista sportske medicine i predstavnika medija savladalo je veštine koje se uče na obuci i spremno je da svoja znanja prenese dalje i da spase život, ako se za to ukaže potreba.

Kovač je rekao da se tokom svoje sportske karijere sretao sa velikim problemima na terenu i izrazio zdovoljstvo što su sportski radnici Kosova i Metohije u ovim teškim vremenima imali mogućnost da nauče mere prve pomoći.

Doktorka Nikolić prisutnima je objasnila važnost pomoći u okviru “zlatnih tri minuta” nakon akutnog srčnog zastoja, kada je još moguće sačuvati moždane funkcije i spasiti život, a visoki predstavnici CK KiM zahvalili su timu CKS na održanoj obuci.

Ovo je bio prvi put da se kampanja “Život u tvojim rukama” predstavi na teritriji Kosova i Metohije, a polaznici obuke naučili su mere oživljavanja, koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasavaju život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari