Crveni krst Zrenjanin sprema prostor za Narodnu kuhinju 1Foto: grad Zrenjanin

Preko potreban prostor gde je Crveni krst Zrenjanin planirao da organizuje ishranu ugroženih građana i dodelu pomoći, u ulici Miroslava Tirše, počeo je da se renovira.

Objekat se nalazi na staroj pijaci, ima površinu od 165 kvadrata i uz pomoć sredstava grada pretvara se u distributivni punkt Narodne kuhinje i magacinski prostor.

Kako su saopštili iz gradske uprave, u toku su radovi na zameni krova, postavljena je nova izolacija, zamenjena drvena građa i montiran trapezni lim sa opšivkom.

U okviru druge faze radova predviđeno je i uređenje unutrašnjosti prostora, malterisanje i priprema za dalje radove, do finalizacije tog prostora za predviđenu namenu.

„Prevashodna ideja bila je da se navedeni prostor adaptira u funkcionalni uslužni centar koji bi se sastojao od distributivnog punkta Narodne kuhinje i magacinskog prostora. Na distributivnom punktu Narodne kuhinje bi, osim distribucije toplih obroka, postojala i mogućnost konzumiranja toplog obroka u predviđenom delu. Na taj način bio bi stvoren praktičan, bezbedan i dostupan prostor koji bi olakšao osnovnu misiju Crvenog krsta, a to je pomoć ugroženim licima na dostojanstven način“, kaže sekretarka Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević.

Pre toga je, tokom prve faze radova zamenjena kompletna stolarija, izvedeni su limarski radovi i uređena fasada objekta, a Crveni krst Zrenjanin je izradio svu potrebnu projektno – tehničku dokumentaciju za nastavak radova.

Crveni krst Zrenjanin zbog nedostatka adekvatnog magacinskog prostora, distribuciju humanitarne pomoći sada vrši u krajnje neadekvatnim uslovima, u pomoćnim prostorijama i garažama, koje ne zadovoljavaju minimum standarda za skladištenje, posebno prehrambenih proizvoda, iako je Crveni krst Zrenjanin izvršio dezinfekciju, dezinsenkciju i deratizaciju prostora.

Kažu i da dodatne probleme stvara prijem humanitarne pomoći, koji se najčešće vrši šleperima koji nemaju mogućnost pristupa  prostorijama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari