Crveno meso, ali i slanina, kobasice i šunke, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, označeni su kao verovatni izazivači raka na potonjoj sednici Svetske zdravstvene organizacije.

Iako veza izme|u odre|enih vrsta mesa i nekih oblika kancera nisu sasvim novost, dokazi za ovom vezom sakupljani su decenijama. Ju~era{nje saop{tenje, smatraju stru~njaci, ima te`inu utoliko pre {to ga je objavila Agencija za istra`ivanje malignih oboljenja (IARC), koja okuplja grupu me|unarodnih eksperata. Ovaj zaklju~ak je donet na osnovu analize 800 studija o tome kolika je verovatno}a da odre|eni tipovi hrane mogu da izazovu rak. Njihove odluke ima}e, svakako, velikog odraza na vlade dr`ava i donosioce zakona.

Ono {to gra|ane zanima jeste kako da organizuju svoju ishranu. I pre ovog saop{tenja znalo se da dugoro~no konzumiranje velikih koli~ina mesa i mesnih prera|evina {tetno uti~e na ljudski organizam. Ipak, konzumiranje kobasica ili slanine za nekoliko obroka u toku sedmice nisu alarmantni. Svakako ne koliko su to cigarete.

Crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u „verovatne“ uzro~nike raka iz grupe 2A, u kojoj je jo{ glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida. Agencija za istra`ivanje malignih oboljenja utvrdila je postojanje veze sa rakom creva, ali i veze sa rakom pankreasa i prostate. Odluka panela nije bila jednoglasna, ~ime je tvrdnja o smrtonosnim efektima hrane na kojoj se zasniva ~itava prehrambena industrija SAD dovedena u pitanje. Tim povodom vode}e ameri~ke kompanije ve} su najavile sopstvene nau~ne studije kao odgovor SZO, budu}i da industrija govedine u SAD vredi 95 milijardi dolara.

[efica istra`iva~kog odseka Fonda Rej~el Tompson isti~e da su ovakva otkri}a dobili odavno, nakon temeljnih analiza koje su pokazale da crveno i prera|eno meso izazivaju rak. Ona je dodala da crveno meso mo`e doprineti zdravoj i izbalansiranoj ishrani ukoliko se konzumira umereno.

– Ono je izvor proteina i nutrijenata poput cinka, gvo`|a i vitamina B12. S druge strane, dodala je ona, prera|eno meso ima mnogo manje korisnih sastojaka i puno je masti i soli – kazala je Tompsonova.

Ministarstvo: Potrebna dodatna istraživanja

Ministarstvo zdravlja Srbije još nije dobilo zvanične preporuke iz Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa saznanjima koja ukazuju da mesne prerađevine mogu da izazovu rak. U jučerašnjem saopštenju kaže se da su povodom ovih nalaza potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdio nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno mogu da budu opasni po zdravlje građana. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari