Crvi u vodi: Novosađani ne veruju nadležnima, prazni rafovi gde je nekada stajala flaširana voda (FOTO) 1Foto: Hans/Pixabay

Sudeći po povećanoj potrošni flaširane vode, Novosađani baš i ne veruju saopštenjima zvaničnika da je voda u ovom gradu ispravna za piće. Rafovi trgovina gde se nekad nalazila flaširana voda su prazni ili tek stidljivo popunjeni.

Otkako se pojavila vest pa onda i potvrda iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine da su u novosadskoj česmovači pronađeni nemadoti, vrsta valjkastog crva, dalje informacije o ovom slučaju u poslednje tri nedelje veoma su šture.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je saopštilo da je voda ispravna za piće, ali niko nije dobio odgovor šta je uzrok pojavljivanju crva, o kojim nematodima se radi, koliko ih zapravo ima, kao i da li se Novosađanima isporučuje voda koja odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće? U tom Pravilniku nema deo koji bi tačno navodio koliko je nematoda dozvoljeno u našoj česmovači.

Nažalost, građani su o svemu najviše saznavali iz privatnih vajber prepiski novosadskih naprednjaka koji su postavljeni na funkcije u ovom preduzeću, a koje su nekako procurele u javnost.

Tako poslednja neproverena vest koja se širi društvenim mrežama kaže da se voda u Novom Sadu ne pije do petka, jer se radi na „uništvanju crva nekim hemijama“.

Dok čekamo dalja pojašnjenja, na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine stoji stara vest da se „nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara“.

– One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće – kazali su iz Instituta.

Nematoda ima na desetine hiljada vrsta i nisu sve opasne po zdravlje, ali javnost još nije saznala koji su to tačno u Novom Sadu.

Sudeći po praznim rafovima na mestima gde je nekada stajala voda, građani su ipak odlučili da ne nagađaju, te da se jedno vreme dok se sve činjenice ne utvrde, prebace na onu iz flaše.

– Većina vode koja stigne odmah se kupi. Balona zapravo više i nema, ostane nešto vode u flašama. Kupci obično pričaju da je sve to politika i odmahuju rukom, ali svejedno kupe vodu. Pogotovo porodice sa malom decom, oni se najviše plaše i ti ljudi najčešće i kupuju vodu – rekla nam je prodavačica u trgovini u centru Novog Sada.

Upravo nedostatak informacija je ono što muči Dušana Jokića, ekonomistu iz Novog Sada. Nije mu kaže jasno kako ove vesti nema u Dnevniku, kako niko iz „Instituta“ i „Vodovoda“ ne obaveštava javnost redovno šta se dešava sa kvalitetom vode, a ne da građani nagađaju i sami procenjuju šta da rade.

I sam je kaže zvao Vodovod nekoliko puta i uvek bi se razgovor završavao isto. Rekli bi mu da je voda ispravna za piće, ali da li u njoj ima i koliko nematoda, ne bi znali da mu odgovore.

– Posle prve informacije i demantija gradskih vlasti popriličan broj je prestao da pije vodu sa česme da bi se svakim danom uvećavao. Napravio sam malo amatersko ispitivanje javnog mnjenja. Uglavnom su ispražnjeni rafovi sa vodom u novosadskim marketima, a u razgovoru sa trgovkinjama saznajem da je drastično povećana kupovina vode. Putem društvenih mreža i u neposrednom kontaktu sa osobama koje poznajem zaključio sam da je većina prestala da pije vodu iz česme – rekao je on.

Kako nastavlja, uprkos saopštenju zvaničnih organa, „Instituta“ i „Vodovoda“ da voda odgovora Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, većina građana ostala je skeptična.

– Vrlo loše po jedno društvo je toliko nepoverenje u institucije – istakao je on.

Odgovore „Vodovoda“ objavićemo kada stignu na našu adresu. Za 021.rs iz ovog preduzeća su rekli da se „ne bave neistinitim i neproverenim navodima na društvenim mrežama, niti se bave istražnim radnjama“.

Građane upućuju da im se obrate za sva pitanja, te da ih kontaktiraju na mejl [email protected] ili putem kol centra (0800333021).

„Kada je reč o kvalitetu i ispravnosti pijaće vode, sve informacije možete pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, budući da su oni jedini nadležni i merodavni da daju zvanične informacije“, dodaju u „Vodovodu“, ne odgovarajući na pitanje šta je do sada učinjeno na suzbijanju nematoda.

Vodovod: Voda je bezbedna za piće

Vodovod je danas poslao još jedno saopštenje u kojem obaveštava sve građane da je voda iz njihovog distributivnog sistema bezbedna za piće.

– Prema redovnim analizama, voda je mikrobiološki, fizičko-hemijski i virusološki u kontinuitetu ispravna. Zaposleni u našem preduzeću neprekidno preduzimaju sve tehničko-tehnološke i bezbednosne mere kako bi osigurali kvalitet i sigurnost vode koju distribuiramo. Molimo građane da ne šire dezinformacije i da se oslone na zvanične informacije koje pruža “Vodovod”. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica, pozivamo vas da nas kontaktirate direktno – saopštili su iz ovog preduzeća.

Krivične prijave protiv odgovornih za isporuku neispravne vode

Novosadska opozicija sutra će oko 11 časova Višem tužilaštvu podneti krivične prijave protiv odgovornih za isporuku neispravne vode za piće Novosađanima.

Ovu inicijativu podržale su sve opozicione odborničke grupe; one nastale od koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad, kao i Kreni promeni, te Heroji – Miša Bačulov.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari