Gospodo, da li iz novosadskih česmi i dalje izlaze crvi? 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski; William Edge

Zdravorazumski gledano, imamo pravo da znamo da li nam i dalje iz česme zajedno sa vodom u čašu cure i crvi (nematode).

To nikako ne može da bude poslovna tajna nijedne institucije, a ponajmanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine, čiji su uposlenici, odnosno taze nova direktorka Milena Tabaković, avgustovsku analizu vode u Novom Sadu posle potvrde da je u njoj bilo, narodski rečeno, crva, proglasili poslovnom tajnom.

Daleko je ta informacija od poslovne tajne jer je od javnog značaja, kao što je daleko i od toga zašto stvarno jedan od vrsnih stručnjka u svojoj oblasti epidemiolog Vladimir Petrović, paraleno sa pojavom informacije o crvima u vodi u Novom Sadu, već nekoliko dana više ne sedi na mestu direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Da li su crvi bili….

Problem u celoj ovoj priči jeste da za 20 dana nismo dobili zvaničnu informaciju da li su crvi u novosadskoj vodi bili patogeni ili ne, kojoj vrsti pripadaju, otkud oni tu i da li bi građani tog grada trebalo da se jave izabranim lekarima da im se urade analize na crvene parazite i propiše neophodna terapija.

Doduše, pročitali smo da je sada sve u redu, a u međuvremenu i razna mišljenja da li su crvi u novosadskoj vodi štetni ili ne, da li i kako uopšte mogu da dospeju u cevi i ko bi trebalo da bude smenjen.

Nije na odmet, međutim, da se podsetimo dve stvari: prva – voda u tretmanu pripreme do pijaće mora da bude bakteriološki i mikrobiološki ispravna, dok je druga, reklo bi se važnija, kako je glasila prva vest o crvima u novosadskoj vodi.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je 20. avgusta ostavku direktora novosadskog Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod i kanalizacija Uroša Lončara i hitnu sednicu Skupštine grada zbog pronađenih valjkastih crva „nematoda“ u vodi za piće, štetnih po zdravlje.

Gospodo, da li iz novosadskih česmi i dalje izlaze crvi? 2
Foto: Dejan Briza

Ta partija je kao dokaz priložila skrinšot poruke na Vajber grupi šefova JKP u kojoj se potvrđuje da voda nije ispravna za piće tako što jedan od njih navodi da su nađene „nematode“ u vodovodu.

Biološke analize neispravne…

„Poštovane kolege obraćam vam se na osnovu informacije od epidemiologa dr Sanje Bjelović iz Higijenskog. Ona tvrdi da su biološke analize naše vode neispravne (pronađene su ‘nematode’) kako u Higijenskom tako i kod nas u pogonu. Ona kaže da je molila naše na Fabrici da tokom vikenda pokušaju da normalizuju kvalitet vode i ako ‘nematode’ ne nestanu moramo hitno javno proglasiti vodu tehničkom“.

Ako je istina u ovom slučaju negde na sredini na putu od poslovne tajne do Vajber prepiske, onda i to može da bude opasno po zdravlje.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari