Titulom sveukupnog pobednika tradicionalne manifestacije „Susreti sela“ negotinske opštine ove se godine okitilo Kulturno umetničko društvo „Čučuk Stana“ iz Sikola.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Da je konkurencija bila ozbiljna pokazuje i činjenica da su drugo mesto podelila kulturno umetnička društva „Vidra“ iz Vidrovca i „Karbulovo“ iz Karbulova, a treće „Voja Čurić“ iz Kobišnice i „Vrelo“ iz Šarkamena. Ono najbolje što su seoska kulturno umetnička društva prikazala minulih nedelja tokom takmičenja, mogli su da vide i Negotinci i njihovi gosti, budući da je u okviru Majskih svečanosti organizovan Etno dan na gradskom trgu. Bila je to i prilika da se najboljima uruče nagrade što je učinio predsednik SO Negotin, dr med. LJubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin, koji je između ostalog rekao:

-Opština Negotin pomagaće i u narednom periodu kulturni amaterizam sa željom da se ne zaboravi sve ono što karakteriše kulturu i tradiciju srpskog naroda – kazao je Božilović čestitajući pobednicima i zahvaljujući svim učesnicima i organizatorima „Susreta sela“.

Osim nagrada najuspešnijim folklornim ansamblima, uručene su i diplome za najbolje predstavljanje izvorne nošnje, režije, scenografije i organizacije. Tako je najbolju režiju programa imala KUD „Vidra“ iz Vidrovca , KUD „Floričika“ iz Jabukovca najbolju organizaciju programa, dok su društvu iz Sikola uručene i diplome za najbolju scenografiju i narodnu nošnju.

Ovogodišnji „Susreti sela “ imali su 12 takmičarskih večeri na kojima je više od 600 učesnika iz dvanaest mesnih zajednica prikazalo ogromno bogatstvo karakteristično za područje Negotinske Krajine, čuvajući i na taj način od zaborava izvorne narodne pesme, igre, predanja, nošnje. Programe krajinskih amatera u Jabukovcu, Vidrovcu, Tamniču, Sikolu, Šarkamenu, Bukovču, Štubiku, Karbulovu, Mokranju, Kobišnici, Rečkoj i Čubri, pratilo je više od tri hiljade gledalaca, a jako dobra poseta zabeležena je i na završnoj večeri na gradskom trgu u Negotinu.

U Negotinu je juče, u okviru Majskih svečanosti, počeo 10. Međunarodni sajam meda i vina uz zanimljive sadržaje i kvalitetnu ponudu koja će, veruju organizatori, u Negotin dovesti mnogobrojne učesnike i goste. Juče i danas na gradskom trgu predstavlja se oko 100 izlagača iz Srbije, Makedonije, Rumunije i Bugarske. Med i vino su u prvom planu, s obzirom da se sajam večeras završava dodelom priznanja, ali su tu i drugi prateći programi koji će ovu jubilarnu manifestaciju učiniti sadržajnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari