Istorijski roman, u kojem nema istorijskih činjenica, Zovem se Crveno Orhana Pamuka (Istanbul, 1952), pojavio se nedavno u izdanju beogradske Nove knjige plus i podgoričke Nove knjige.

Isti izdavač(i) već su ranije objavili Muzej nevinosti tog autora. Zovem se Crveno prikazuje srednjovekovnu Tursku iz sasvim novog ugla. Čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivanja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, naposletku, oko umetnosti minijature u trenucima njenog nestajanja. Reč je o sudbini slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja 16. veka. Kroz sudbinu slikara autor pripoveda o umetnosti, ljubavi, sreći, životu, smrti. Na trenutke se vodi rasprava o suštini islamske umetnosti i poimanju sveta. „Crveno je boja osvete i smrti, ali, ponajviše, boja strasti, nadahnuća i umetnosti. A možda je, po Pamuku, ime univerzuma – Crveno! U boji je sadržana veza između prošlog i sadašnjeg vremena. Odavno taj svet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom remek-delu“.

Bogatstvo jezika, obilje slika, asocijacija, poniranje i bit islamske civilizacije i njene dodire s renesansnim duhom, jedinstvena kompozicija i struktura dela potvrđuju da je Orhan Pamuk jedan od najvećih pisaca 21. veka, što potvrđuje i Nobelova nagrada iz 2006. godine. Orhan Pamuk jedan je od najistaknutijih i najprodavanijih turskih autora. Njegov roman o ubistvima i intrigama među dvorskim crtačima 16. veka – Zovem se Crveno samo u turskoj je prodat u više od 100.000 primeraka i preveden na više od 20 svetskih jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari