Čudo od umetnice, sa božanstvenim glasom, koja je volela život 1Foto: RTS

Minutom ćutanja otpočela je komemoracija glumici Ljiljani Šljapić danas u Pozorištu na Terazijama.

Nisam rođena za ove stvari, pogotovu kada nekoga volim, oprostite mi ako bude previše emocije. Ispratili smo pre dva dana našeg Šljaleta, kako smo joj tepali, u večnu kuću, a sada smo ovde da je ispratimo u nezaborav – rekla je prijateljica i koleginica Ljiljane Šljapić, glumica Ljiljana Stjepanović, i dodala „ovde smo da izrazimo svoju ogromnu ljubav prema njoj kao prema čoveku i prijatelju i naše poštovanje prema njenom ogromnom talentu kako glumačkom tako i pevačkom“. Stjepanović se zahvalila Šljapić na svim ulogama koje je darovala svima koji su imali prilike da ih pogledaju i dodala da je imala veliku privilegiju da radi sa Šljapom mnogo predstava, da sarađuje i da se druži.

– Mnogo sam naučila od nje. U našem ličnom druženju za mene je svaki trenutak bio nezaboravan. Naročito smo volele našu letnju scenu u Skadarliji, posle koje bi smo išle u skadarlijske restorane i znale da se provodimo do zore – kazala je Stjepanović. Ona je ukazala na to da je u tim momentima bilo posebno uživanje slušati Šljapić kako peva. Uživalo se, kako kaže, i u druženju i u Šljapinim vicevima. Prema njenim rečima, Šljapa je bila jedna posebna osoba, vrlo vesele prirode, i pozorište treba da se seća velike glumice i čoveka Ljiljane Šljapić.

– Široki osmeh do očiju, kako smo govorili, i raskošni glas je razoružavao svakog ko je bio u njenoj blizini – kazao je glumac Rade Marjanović, i ukazao na lakoću sa kojom je Šljapić prelazila sa govornog na muzički deo svoje uloge. On je konstatovao da to može samo osoba koja zna savršeno da vlada i jednim i drugim delom svog zanata.

– Predstave i probe su nas pretvarale u jednu veliku porodicu. Dosta se radilo, ali je znalo i da se zasedne i razgovara do duboko u noć, ali, i zapeva. Nikada neću zaboraviti taj divni period našega druženja i zajedničkih igara – istakao je Marjanović.

Vesna Predojević, glumica, rekla je da neće pričati o tome ko je Šljapa bila, jer to se zna. Rekla je da je imala posebnu boju glasa koja je bila retka, božanstvena i da je volela život.

– Šljapa je bila jedno čudo od umetnika, bogom dano, neverovatno talentovana. Imala je strahovite emocije koje je publika volela – kazala je Predojević i dodala da je Šljapić bila divan umetnik i čovek.

– Dok je napolju besnelo ludilo destrukcije, demonstracije, inflacija, ušuškani u azbestnim zidovima radijskog studija, Šljapa i njene kolege našle su oazu mentalnog zdravlja – opisao je reditelj Vladimir Putnik atmosferu u kojoj je snimana emisija Kabare matine, u kojoj je Šljapić bila zvezda. Putnik je rekao da je umetnička razdraganost nešto u čemu je Šljapa prednjačila i dodao da je to prenosila na i publiku.

Prisutni u Pozorištu na Terazijama ispratili su Ljiljanu Šljapić velikim aplauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari