Jovo Ćuruvija, brat ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, kaže za Danas da najave o mogućem rešenju slučaja ubistva njegovog brata gleda kao „predizborna obećanja“.


– Trinaest godina ih pitamo ko su nalogodavci i ubice moga brata. Verovatno će neki novi izbori kad ponovo obećavaju da će ih pronaći – kaže Ćuruvija.

On dodaje da ima „nadu“ u novoformiranu komisiju, u kojoj su novinari, „da će se oni, kad već država ne štiti novinare“, izboriti da ubice izvedu pred sud, ali i da će uspeti da zaštite svoje živote.

– Nema osnova da verujem državnim organima, a ove najave shvatam kao predizborna obećanja – zaključuje Ćuruvija.

„Fantazije i opsesije, koje ne bih da komentarišem, jer iza njih jedino stoji pokušaj Vuka Draškovića da se na bilo kakav način vrati u javnost“, ovim rečima je advokat Dušan Mašić, koji zastupa bivšeg šefa RDB Radomira Markovića, nedavno prokomentarisao medijske napise o mogućnosti da njegov branjenik postane svedok-saradnik u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Prema medijskim napisima, pojavili su se navodno materijalni dokazi u slučaju razrešenja ubistva Ćuruvije, a sem ranije pomenutog Markovića, kao mogući svedoci saradnici navedeni su i drugi nekadašnji funkcioneri RDB koji su ili nepravosnažno osuđeni za učešće u pripremi političkih ubistava devedesetih ili su im u toku slični postupci.

Kako saznaje Danas, mešovita vladina komisija formirana od novinara, policajaca, tužilaca i ljudi iz BIA sa ciljem da istraži ubistva novinara još ne raspolaže „materijalnim dokazima“. Sagovornici Danasa, međutim, ne isključuju mogućnost da neke od tih dokaza ima Tužilaštvo, to jest da je tek sada u mogućnosti da ih aktivira u predistražnom postupku.

Podsetimo, inicijalnu vest o mogućnosti da nekadašnji čelnici Resora državne bezbednosti postanu svedoci-saradnici, krajem januara, gotovo istoga dana kada je i formirana komisija, objavio je lider SPO Vuk Drašković. On je na svom Tviter nalogu na internetu napisao da se Marković ponudio kao svedok-saradnik u rasvetljavanju ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića, zbog čijih smrti je pre desetak dana i formirana komisija, ali i Momira Gavrilovića, radnika RDB, ubijenog u leto 2001. U napisu Drašković upozorava da se sprema oslobađanje Markovića, jer će kao jedini krivci biti označeni vladajući par iz devedesetih – Slobodan Milošević, koji je preminuo, i njegova supruga Mirjana Marković, koja je „ruska državljanka“.

Drašković je tada saopštio i da se, između ostalog i zbog toga, priprema izmena Zakona o krivičnom postupku (ZKP), kao i još nekoliko izmena, kako bi se omogućilo da i onaj ko je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, može da dobije status svedoka-saradnika. Međutim, po važećem zakonodavstvu „nema trgovine“, odnosno takve nagodbe oko dužine kazne u različitim predmetima – ne može se jednoj osobi „oprostiti“ deo kazne u jednom predmetu u zamenu za svedočenje u drugom.

Radomir Marković pravosnažno je osuđen na 40 godina zbog ubistva članova SPO na Ibarskoj magistrali, a na 15 zbog ubistva Ivana Stambolića. Od pada Miloševića sa vlasti 2000. bilo je raznih najava o informacijama koje bi Marković mogao da pruži i njegovom povoljnijem statusu zbog toga, ali je sve i ostalo na medijskim spekulacijama.

Presude

U poslednjem procesu te vrste letos je doneta presuda protiv tri bivša visoka funkcionera DB – Stevana Baste, Ratka Romića i Milana Radonjića, zbog pomaganja u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Radomir Marković je dao iskaz kao „običan“ svedok. On je naveo da nije bilo naloga za atentat i da je Drašković bezbednosno praćen zbog kontakta sa šefom CIA za Balkan Nikolasom Hilom. Okrivljeni su dobili višegodišnje kazne, presuda još nije pravosnažna, dok se o žalbama ne izjasni Apelacioni sud, čija sednica o ovom predmetu uskoro treba da bude zakazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari