Ako ne sprečimo rad rudnika u Bosilegradu ovom kraju preti ekološka katastrofa: Ćuta Jovanović nakon posete rudniku "Bos-Metal" 1

„Ovde je neophodno sprečiti dalji rad rudnika, jer u protivnom imaćemo ekološku apokalipsu, jer se za eksploataciju rude nikla i olova ovde koristi otrovni cijanid koji zagađuje šire pordručje cele opštine“, rekao je u izjavi za portal Danasa Narodni poslanik Aleksandar Stojanović „Ćuta“.

Najavljujući sledeće korake vezano za Rudnik „Bosil – metal“, Jovanović je rekao da će „pokrenuti postupak kod Ministarstva rudarstva i energetike, kao i onog nadležnog za ekologiju kao i pred skupštinskim Odoborom za ekologiju kako bi se uradila nezavisna studija vezano za isplativost rada rudnika u Bosilegradu“.

Jovanović je sa delegacijom ekoloških udruženja sa juga Srbije imao i razgovor sa predsednikom Opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim.

-Ovde ljudi ne odustaju od ovoga projekta jer računaju na radna mesta i korist, ali nisu svesni činjenice da ima se radi o glavi, i mi moramo to da kroz institucije sistema sprečimo, ma koliki su interesi Britanske kompanije koja računa da za dva meseca posle šest godina istraživanja krenu u masovnu eksploataciju rude nakon što dobiju studiju Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine. To se može očekivati za oko dva meseca – naveo je Jovanović za Danas.

On je izneo i stav da „britanski investitori koji su ušli u ovaj projekat sada imaju strah od sve jače svesti građana i ekoloških udruženja sa juga Srbije, ali i iz cele države“.

Tokom današnjeposete Bosilegradu Narodni poslanik Aleksandar Jovanović „Ćuta“ imao je i verbalnu prepirku sa direktorom Rudnika „Bos metal“ Miodragom Vukajlovićem, koji je nedavno kamenicama gađao novinare i snimatelje Bugarske nacionalne televizije.

Procene aktuenih nalazišta rude nikla i olova na području opštine Bosilegrad počele se 2016.godine i od tada postoji aktuelno korišćenje otrovnih materija koje se koriste za proveru kvaliteta i količine rude u zemljištu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari