Članovi Planinarsko – speleološkog kluba „Akovo“ iz Bijelog Polja locirali su, djelimično ili potpuno istražili do sada više od 100 pećina i jama na području opštine Bijelo Polje. U njihovim speleološkim zapisnicima opisano je više od 25 kilometara podzemnih kanala, a ukupna dubina do sada istraženih pećina i jama je 2100 metara, što, kako ističu u „Akovu“, odgovara dubini od 700 spratova pod zemljom.


– Ukupno opisanih speleo objekata na području opštine Bijelo Polje je 63 pećine i 37 jama. Sa stalnim i povremenim vodenim tokom locirana su 24 objekta, od toga stalnih i povremenih izvora devet i stalnih i povremenih ponora 15, kaže član „Akova“ Željko Madžgalj, napominjući da su njihova istraživanja trajala više od godinu dana.

Zadovoljan ovim istraživanjima, koja su imala podršku Opštine Bijelo Polje i Regionalne razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kaže da su kroz istoriju čovječanstva istraživači zemlje bili uvažavani i odavane su im posebne počasti.

– U prirodi čovjeka je težnja da otkriva i osvaja mjesta na kojima niko nikada prije njega nije bio. Članovi PSK „Akovo“ svojom specifičnom ljubavlju prema nepoznatom u prirodi u tome uspijevaju, na način koji je davno prevazišao okvire sporta i došao do granica nauke. Opština Bijelo Polje će i ubuduće davati maksimalnu podršku svim aktivnostima koje ovi ljudi budu inicirali, kaže Žurić.

Nakon što su ubilježili u katastar istražene speleološke objetke, članovi PSK „Akovo“ su proizvod tog rada prezentovali u velikoj sali Centra za kulturu, gdje niko nije bio ravnodušan na 15 – minutni dokumentarac sačinjen pod zemljom. Ljepotama Đalovića i Novakovića pećina, mističnosti Musine jame, divili su se i direktorica Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi i Prokletije Jelena Krivčević i austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pamer.

– PSK „Akovo“ je prvi u regionu uradio katastar speleoloških objekata i na taj način olakšao rad onima koji se ubuduće budu bavili ovim zahtjevnim poslom. Kako je ovaj region bogat prirodnim resursima, svi smo dužni da ga zaštitimo i stavimo u svrhe ekonomskog razvoja. Bjelopoljski kraj je veoma bogat speleološkim objektima, kao i cijela Crna Gora, ali je ovo prvi korak ka zaštiti i valorizaciji ovakvih potencijala. Nadam se da će ovaj primjer koristiti nacionalnim institucijama da na sličan način sprovedu pripreme katastra speleoloških objekata u cijeloj Crnoj Gori, kazao je Pamer.

U PSK „Akovo“ ističu da su pećine i jame jedan od najvrednijih prirodnih potencijala opštine Bijelo Polje no, kažu, iako se dosta govori i Pećini nad Vražjim firovima kao najvećoj i najljepšoj u Crnoj Gori, šira javnost nije na odgovarajući i sveobuhvatan način upoznata sa ovim prirodnim fenomenima.

– Najinteresantnije neistraženo područje je oblast Đalovića klisure, u kojoj je do sada locirano oko 20 pećina, a čuvanje i njegovanje prirode je u najširem društvenom interesu. Zato je briga za čuvanje prirode glavni zadatak planinarsko – speleološkog vaspitanja, ističe predsjednik PSK „Akovo“ Mirsad Badžić.

Izložba fotografija

U okviru prezentacije, upriličena je i izložba fotografija speleoloških objekata i opreme, koju je otvorio akademski slikar mr Abaz Dizdarević.

– Kao najmanje pristupačna turističko-istraživačka oblast speleologija nas uvodi u mistični svijet tamnih predjela planete. Speleološko društvo Akovo na čelu sa Željkom Madžgaljem i u saradnji sa istaknutim profesionalcima iz oblasti fotografije kakvi su Branislav Strugar i Saša Popović kao i sa entuzijastima u speleološkom svijetu: Mirsadom Badžićem, Zdenek Motičkom i Janom Sirotekom danas nam priređuju ovaj svojevrsni vizuelni doživljaj, kazao je Dizdarević. Organizatori ove prezemtacije su Opština Bijelo Polje, Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije i Planinarsko – speleološki klub „Akovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari