Novi čuvar srpske kulturne baštine ubuduće će biti Goran Perčević, bivši socijalista, a sada ugledni biznismen i generalni direktor „Interkomerca“. Njega je na čelo UO Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture izabrala Vlada Srbije.

Iako nije jasno na čiji predlog je izabran, oni koji se sećaju devedesetih godina veruju da je u tome imao udela premijer Srbije Ivica Dačić, koji je svojevremeno činio nerazdvojni tandem sa Perčevićem. Zbog toga što su se na mnogim skupovima pojavljivali zajedno, u narodu su ih zvali „Bim i Bam“, a kada im se pridružio i Uroš Šuvaković, nalepili su im nadimke Raja, Vlaja i Gaja.

Perčević je imao vrtoglavu političku karijeru. Govorilo se da je on dečko koji obećava, a mnogi su mu prognozirali da će preuzeti mesto prvog čoveka stranke od Slobodana Miloševića. U politiku je ušao kako sam kaže „kad je shvatio da se nešto dešava“, a bilo je to posle Osme sednice. Neki tvrde da ga je u celu priču uvela Mirjana Marković, a sam je navodio da su ga motivisali „principijelni razlozi“. Ipak, svedoci se sećaju da je govorio: „Zaprepašćen sam da postoje stranke koje su opozicija supruzi predsednika Republike“.

Dok je napredovao, bilo je to u velikom stilu. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije. Iz tog perioda ostale su zabeležene ove njegove reči: „Ostavka Slobodana Miloševića bila bi nacionalna katastrofa“. Potom je bio i potpredsednik SPS-a, predsednik Zakonodavno-pravne komisije u Skupštini SRJ, član IO GO SPS-a. Kako se posle Dejtona našao na sporednom i pogrešnom koloseku, zajedno sa mentorom, akademikom Mihailom Markovićem, u matičnoj partiji znatno mu je opala popularnost, a 1996. godine odstranjen je iz Miloševićevog okruženja .

Perčević je tada počeo da se bavi biznisom i to dosta uspešno, pa je prošle godine proglašen biznismenom godine. Zajedno sa drugim sprskim biznismenima Perčevićev „Interkomerc“ bio je zainteresovan i za ulaganje u JAT. Zanimljivo je da se ova firma bavi i izdavaštvom, a najznačajnija izdanja su svakako „Smelost nade“ i „ Promene u koje verujemo „, dela Baraka Obame. Perčević je rođen 8. septembra 1965. u Beogradu. Osnovnu i srednju (pravno-birotehničku) školu završio je u rodnom gradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, smer međunarodno pravo i jedno vreme je radio kao asistent na tom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari