U organizaciji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, opštine Kučevo i Ministartva finansija i privrede Republike Srbije u Kučevu je počeo 21. Međunarodni Festival televizijskog i etnološkog filma -FESTEF .


Kučevljani će imati prilike da vide 32 filma domaće i strane produkcije koji će konkurisati za nagradu ,,Zlatni pastir’’. Od ovih filmova 15 filmova u proizvodnji televizijskih i filmskih kuća kao i 5 amaterskih filmova su domaća ostvarenja, a 12 iz stranih produkcija, i to iz bivših jugoslovenskih republika:Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i Republike Srpske.

Vođeni idejom da Smotra „Homoljski motivi“ treba da svoje prateće programe proširi i prilagodi vremenu u kome traje,pre dve decenije organizatori Smotre pokrenuli su i Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF,koji je prvi put održan u ovom gradu na Peku 1991.godine. Festival televizijskog i etnološkog filma otvorila je direktor Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ Jasmina Blagojević istakavši da je mali broj televizijskih ili filmskih kuća i amatera koji se bar jednom nisu pojavili na FESTEF-u u Kučevu i da mnogi od njih nakon naggrada dobijenih na ovom festivalu bili su i pobednici na drugim domaćim i stzranim festivalima.

– Idući u susret novom vremenu organzatori su ocenili da je potrebno organizovati jedan ovakav festival u našoj zemlji. S druge strane bila je to logična nadogradnja Smotre izvornog narodnog stvaralštva ,,Homoljski motivi’’ čiji je cilj očuvanje i prikazivanje kulturnog nasleđa našeg naroda,ali sada na savremen način,kroz zapise filmske i televizijske kamere.Svaki novi televizijski film ili reportaža, svaki novi autor, pomažu da se od zaborava sačuva kulturna baština. Iz godine u godinu povećava se broj filmova kao i broj gledalaca koji prate programe FESTEF-a, posebno među mlađom publikom. Vredna pomena je i publika koja jedan broj filmova sa Festivala u Kučevu, vidi na lokalnim televizijama ili u okviru posebnih programa na manifestacijama širom Srbije,rekla je Jasmina Blagojević,koja je ujedno i selektor i direktor FESTEF-a.

FESTEF favorizuje domaću produkciju tako da se Gran pri „Zlatni pastir“ – nagrada za najbolji film prikazan na Festivalu, dodeljuje domaćem ostvarenju. U konkurenciji domaćih filmova „Srebrnim pastirima“ se nagrađuju najbolja režija, scenario, kamera, etno zapis i amaterski film.

U konkurenciji stranih filmova dodeljuje se povelja Sedrik Delijer „Srebrni pastir“ za najbolji strani film profesionalne produkcije, a srebrnim pastirom nagrađuje se i amaterski strani film .

Prvo veče festivala telefizijskog i etnološkog filma u Kučevu posetioci su videli 15 filmova iz domaće produkcije,a među tim filmovima je bio i film autora Novice Savića,u proizvodnji RTS-Studio iz Požarevca. Ovo je priča o festivalu balkanske etno muzike ,,Guča na Krasu’’ koji već nekoliko godina zajedno organizuju Srbi u Trstu i italijanski Slovenci. U filmu autor priča o Srbima u Trstu,koji se nekada bili bogati trgovci i brodovlasnici,dok neki njihovi današnji sunarodnici spavaju na klupama u parku ne bi dočekali posao.

Selektor i direktor ovogodišnjeg 21-og FESTEF-a je Jasmina Blagojević iz Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević iz Kučeva,a članovi ocenjivačke komiisije su direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović,koji je i predsednik komisije,etnolog Slobodan Naumović i reditelj Đorđe Kadijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari