U Kučevu je održana 47. smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije „Homoljski motivi” a za najlepšu pastiricu, koja se bira po tradiciji, izabrana je Anja Petrović iz obližnjeg sela Duboka.

Manifestacija je počela prodajnom izložbom sira i meda, takmičenjem u spravljanju starih narodnih jela, bazarom starih zanata i demonstracijom starog načina ispiranja zlata na obali Peka. Potom su, svečanim defileom ulicama Kučeva prošli učesnici ove smotre, njih oko 500 iz 15 opština Srbije. Kolonu je na konju predvodio Predrag Petrović.

Kučevljani su se još jednom pokazali kao izvrsni domaćini i veliki poštovaoci tradicije i kulture, kao i zaljubljenici u svoj grad i svoj kraj. O tome govori celokupna organizacija Homoljskih motiva sa svim pratećim manifestacijama. Prethodnih dana organizovano je mnoštvo izložbi sa eminentnim autorima iz Kučeva, koji su prikazali umetnička dela velike vrednosti. Održan je i naučni skup ,,Zvižd i Pek’’, čiji je rezultat mitološki zbornik. Utisak je da ima vrlo malo naučnih radova posvećenih Braničevskom okrugu i njegovim delovima, što su osetili i u Kučevu, tako da su organizacijom skupa dobili delo koje će čitati naredne generacije.

Sve napred rečeno mogli su da vide i mnogobrojni gosti koji su juče boravili u Kučevu, među kojima su bili narodni poslanik Dragan Paunović, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, predsednik Skupštine Požarevca Bane Spasović, predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević i mnogi drugi. Naravno, prisutan je bio i narodni poslanik i dugogodišnji predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, Ministarstva prosvete i nauke i Turističke organizacije Kučevo. Oni su, uz kompaniju ABM internacional glavni sponzori manifestacije, uz mnogobrojne druge sponzore.

U prisustvu velikog broja posetilaca i gostiju zdravicu je govorio prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumac Tihomir Arsić, koji je vrhovni pastir ovogodišnjih Homoljskih motiva. U lepom i iznad svega zanimljivom obraćanju, kakvo mogu dati samo glumci njegovog renomea, Arsić je ukazao na značaj Homoljskih motiva. Smotru je otvorio predsednik opštine Kučevo Novica Janošević, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su doprineli da motivi traju 47 godina i rekao da Homoljski motivi nisu samo najbolja smotra u Braničevskom okrugu, već i u Srbiji. On je izneo uverenje da će motivi trajati dugo, jer su potrebni i Kučevu i Srbiji i predstavljaju identitet ljudi koji žive u našem kraju.

Na svečanosti na platou Centra za kulturu svi prisutni su, u lepom ambijentu, mogli da posmatraju kulturno umetnički program u izvođenju folklornih ansambala, gotovo zaboravljeno sviranje u list, gajdaše, retki stari instrument bušin, kao i izbor za najlepšu pastiricu Homoljskih motiva. Kulturno umetnička društva predstavila su svoje specifične igre i običaje.

Ovogodišnji Homoljski motivi održani su poslednji put u avgustu. Oni se od naredne godine vraćaju u termin koji su imali na početku svog postojanja, krajem maja meseca, kada će se održati 48. Homoljski motivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari