Decenijama unazad Centar za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu stvara i neguje kulturni identitet po čemu je opština Kučevo nadaleko prepoznatljiva kao čuvar tradicije i kulturne baštine naroda ovoga kraja.

Folklorni ansambl Centra za kulturu svakako je je jedan od stubova na kojima počiva očuvanje folklora,negovanje izvornosti i običaja. Uz veliku podršku i finansijsku pomoć opštine i Mesne zajednice Kučevo,nakon kraće pauze u radu,pre dve godine obnovljen je rad folklornog ansambla, koji danas okuplja oko stotinu članova,svih uzrasta .

– Na svim dosadašnjim nastupima i koncertima, a bilo ih je oko pedesetak u prošloj godini,ljubitelji folklotra iz raznih krajeva Srbije u kojima je ovaj ansambl gostovao, kao i kučevljani, imali su priliku da na delu vide deo stvaralaštva iz bogatog programa ansambla koji je i jedan od nosioca negovanja tradicije folklora i naših narodnih običaja,u gradu na Peku,kaže direktor Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ Jasmina Blagojević.

Radu Folklornog ansambla odazvali su se i stari članovi,već iskusni igrači,stasali pod okriljem centra za kulturu,ali posebno zadovoljstvo predstavlja i veliki broj mladih,novih članova od kojih su se mnogi izgradili u vrsne igrače,vokalne soliste i instrumentaliste.

– Omasovljenje ansambla ,doprineće većem očuvanju izvornih igara kao i negovanju kulturne baštine što je jedan od primarnih ciljeva u radu Centra za kulturu,a podmladak će ujedno obezbediti i sigurnu budućnost za nastavak rada,što je i dalo rezultata,kaže ummetnički rukovodilac Folklornog ansambla,Miroslav Tomić.

Članovi mlađeg folklornog ansmbla Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ učestvovali su u prošloj godini na manifestaciji ,,Sajam Dunava’’ u Golupcu,i predstavili se spletom izvornih narodnih vlaških igara ,na Drugom saboru Dečjeg izvornog narodnog stvaralaštva ,,Ilinsko vrelo’’koje se održava u selu Ilino kod Boljevca. U takmičenju voklanih solista opštinu Kučevo prestavila je Manuela Bešinović,sa izvornom pesmom ,,Udade se Jagodo’’. Folklorni ansambl iz Kučeva učestvovao je na saboru trubača u Guči kao i jubilarnim 45. Homoljskim motivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari