Tradicionalni godišnji koncerti Kulturno-umetničkog društva Doma kulture „Jovan Tomić“ iz Nove Varoši pravi su „mamac“ za domaću publiku i jedan od retkih kulturnih događaja koji do poslednjeg mesta ispune salu ovdašnjeg hrama kulture. Tako je bilo i prošlog vikenda kada su, povodom 11. godina uspešnog rada i postojanja, članovi ovdašnjeg Folklornog ansambla održali dva celovečernja koncerta uz rekordnu posetu od skoro 600 poklonika tradicije i izvornog narodnog stvaralaštva.


I ovog puta su svetkovinu obeležili raznovrsnost igara, stilova i ritmova, šarenilo narodnih nošnji i solidan izvođački kvalitet. Talentovani igrači, njih preko sto, izmamili su simpatije i osmehe publike, koja ih je nagradila aplauzima za izvođenje desetak koreografskih dela, od ukupno 15 koliko ih je na redovnom repertoaru. Osim standardnih koreografija poput Istočne Srbije, Vlaških igara, Vranjanske svite, Leskovca, Šumadije i Timoka, folklorci su premijerno izveli i dve nove – Šopske igre i Igre iz okoline Beograda. Osim članova prvog ansambla, u programu su učestvovali i polaznici drugog i dečjeg ansambla, koji već po tradiciji razgale dušu poklonika igre i izvornog narodnog stvaralaštva. Po umetničkom kvalitetu izdvojili su se nastupi i dvadesetak članica Ženske pevačke grupe koje su oduševile Novovarošane kako svojim milozvučnim glasovima, tako i izborom pesama i novim kostimima.

Ako je suditi po programu kojim se ovdašnji KUD predstavio poklonicima folkora i izvornog pevanja, on nesumnjivo nastavlja da, kao čuvar narodnog blaga, pronosi slavi nekadašnjeg „Ineks napretka“, koje je za dvadesetak godina postojanja imalo izuzetno uspešne nastupe u zemlji i inostranstvu. Bogata tradicija nastavljena je nakon višegodišnje pauze u martu 2004. kada je obnovljen rad gradskog folklornog ansambla na inicijativu grupe igrača i tadašnje opštinske uprave. Danas novovaroški KUD deluje pod okriljem Doma kulture „Jovan Tomić“ i okuplja preko 200 članova uzrasta od šest do 18. godina, raspoređenih u dva ansambla i školu folklora koje uspešno vode licencirani umetnički rukovodilac Milivoje Mišo Stojić i Damir Hadžibegović.

– Koncerti pred domaćom publikom su za nas veliko zadovoljstvo, ali i izazov jer zahtevaju posebnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti. Oni su u nekom prethodnom periodu bili i najbolja priprema za brojne druge nastupe u zemlji. Njih je, međutim, zbog besparice sve manje, a krajnje je neizvesno da li ćemo uspeti da tokom leta ponovo učestvujemo na nekom od festivala folklora koji se organizuju u Mađarskoj, Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Bugarskoj – ističe Stojić.

Stara nošnja i opanci

Narodna nošnja, vrcani i muzički instrumenti koje novovaroški KUD ima u svom posedu datiraju još iz druge polovine 70-ih godina. Već decenijama unazad novo narodno ruho i rekviziti se ne nabavljaju, a zbog besparice se na kupovinu instrumenata i ne pomišlja.

– Tokom prošle godine uspeli smo da kupimo svega dvadesetak pari čarapa. Može se desiti da uskoro ostanemo bez više od polovine nošnji koja je nekada bila prava mala riznica, jedna od najbogatijih u ovom delu Srbije i šire, rekao je Milivoje Stojić, umetnički rukovodilac KUD i apeluje na donatore i osnivača da im finansijski pomognu utoliko pre jer su lokalne manifestacije i događaji nezamislivi bez učešća folklornog ansambla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari