Pre osam godina dana entuzijasti ljubitelja muzike odlučili su da počnu organizovano da se bave pevanjem, negujući tako narodnu starogradsku muziku.

Formirali su pevačko društvo ljubitelja muzike ‘’Zviški akordi’’ koje za ovo kratko vreme ima nekoliko uspešnih nastupa u gradu na Peku i u ostalim mestima Braničevskog okruga. Pevačko društvo ima 20 članova među kojima su većina penzioneri od kojih je najviše prosvetnih radnika. Među članovima ima profesora,učitelja,medicinskih radnika,tehničara,trgovaca i domaćica.

Većina članova društva su već u godinama,neki su celi radni vek učili druge da govore,pišu i pevaju,tako da su našli jedan zajednički intereres da pevaju za svoju dušu i da uveseljavaju one koji vole ovakvu vrstu muzike.

– Imamo jedan solidan sastav i trudićemo se da ga još više omasovimo. Pored pevanja starih starogradskih i izvornih pesama kao i balada,naši članovi se bave i pisanjem stihova,proznih tekstova i sakupljanjem legendi iz našeg kraja,kaže sekretar društva,Stevan Ilić.

Većina članova društva su već u godinama,neki su celi radni vek učili druge da govore,pišu i pevaju,tako da su našli jedan zajednički intereres da pevaju za svoju dušu i da uveseljavaju one koji vole ovakvu vrstu muzike.

Rukovodilac pevačkog društva Jasmina Ašler je prosvetni radnik koja je u toku svog radnog veka vodila školski hor,pa sa ovim iskustvom i ljubavi prema muzici,dosta doprinosi na kvalitetu izvođenja narodnih pesama i nastupom na koncertima.

– Mi svi volimo da pevamo,pa smo prema mogućnostima članova uspeli da oformimo prvi i drugi glas. U toku uvežbavanja naših pesama i oni koji znaju-koriguju se, tako da zajednički donosimo mišljenje o već otpevanoj pesmi,o nedostacima i dobrim stranama te pesme. Mi smo svi stariji i ne možemo pesme da pevamo nekim visokim tonom. Što je najlepše od svega toga,po mojem skromnom mišljenju,dosta dobro zvučimo. Muzičar koji nas prati je moj đak,sada ispada da je on učitelj a ja đak,ali je sve jedno,mi se ipak dobro slažemo,neke pesme i nezna,pa se u tome dopunjavamo. Imamo razne knjige u kojima se nalaze tekstovi starijih pesama koje na probi pročitamo i pevamo. Neki put i pogrešimo,ljudi smo u godinama,pa može da se desi i greška. Sve nam to ne pada teško jer svi mi volimo da pevamo i nekako svi zvučimo optimistički, naglasila je Jasmina Ašler.

Pre početka probe priredi se mala zabava,jer ima ovde i zabavljača koji znaju dosta viceva i šaljivih pričica,a i onih koji pišu i pesme. . – Planiramo da napravimo neki program koji će biti za svačiju dušu,ne samo pesma,već i neka priča,legenda ili dobar vic. Do sada smo pevali narodne starogradske pesme,sada želimo da pevamo i naše stare izvorne,dakle želimo da vratimo i tu muziku kako nebi bila zaboravljena. Tu su i pesme iz bivše Jugoslavije,jer želimo da one lepe stvari izvučemo na površinu.Reč je i o pesmama iz Šumadije,Vojvodine,Vranja pa i Kosova.Imamo volju i entuzijazma,pozivamo vas da budete prisutni na našim probamao pa da videte kakvo je to druženje i kakav je to rad.Vi ste prvi koji ste došli da nešto napišete o našem radu i da prezentirate javnosti. Naše druženje i probe održavaju se dva puta nedeljno i traju najmanje dva sata,nastavlja priču sekretar društva,Stevan Ilić.

Pevačko društvo ljubitelja muzike „Zviški akordi’’ doprinelo je oživljavanju kulturnog života u Kučevu, počeo je sa radom i folklorni ansambl pri Centru za kulturu ‘’Veljko Dugošević’’. Zapazili smo da među članovima društva postoji dobra saradlja,volja i entuzijazam da javnosti predstave ono što je već ostalo u zaboravu a i da svoju ljubav prema ovoj vrsti muzike podele sa onima koji žele da ih vide i čuju. Želja im je i da mladima prenesu sve ono što je izvorno i što treba da živi i traje.

Društvo ove godine slavi osam godina od postojanja i rada.Dibilo je i šestoro novih članova od kojih su guslar Milo Premović i frulaš Dragoljub Grujić. Ima i dobru saranju sa Centrom za kulturu ,,Veljko Dugošević’’, Bibliotekom, školama kao i drugam ustanovam na području ove Zviške opštine. Ove godine društvo ljubišelja muzike imaće i desetak samostalnih koncerta u Kučevu i drugim mestima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari