Čuvari Perleza pomogli i u prikupljanju krvi 1Foto: čuvri perleza

Prvobitno osnovano sa namerom da se reši ekološki problem sa neprijatnim isparenjima i otpadom iz postrojenja za preradu plastike, kojim u Perlezu rukovodi kineska kompanije Fetijansuje, Udruženje građana „Čuvari Perleza“ našli su u protekle dve godine puno korisnih stvari koje mogu da urade za svoju zajednicu.

Čiste obalu Begeja, sakupljaju otpad i plastiku, postavili su nosače gnezda za rode, a u proteklih godinu dana realizivali i nekoliko uspešnih akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi, u saradnji Crvenim krtsom Zrenjanin i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Oni te akcije nastavljaju i ovog proleća ali nailaze na prepreke. Tako im je prvo Mesna zajednica otkazala kancelariju u svojim prostorijama u martu, zbog čega su u potrazi za novim prostorom, da bi u aprilu Mesna zajednica počela takođe da organizuje prikupljanje krvi.

„Prošlog proleća organizovali smo prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi i od tada smo imali pet veoma dobrih akcija, a sa svakom akcijom nam je sve bolji odziv građana“ priča Maja Trivunac, stomatolog, koja predvodi udruženje „Čuvari Perleza“.

Sada se ispostavilo da se uključila i Mesna zajednica, pa tako oni imaju akciju prikupljanja krvi 22. aprila a „Čuvari Perleza 26. aprila.

Treba li da bude rivalstva, pitaju u ovom udruženju, s obzirom da Perlez nije veliko mesto, ima oko 3.000 stanovnika i interesovanje davalaca može i da opadne.

„Iako smo mlado udruženje koje ne broji veliki broj članova, uspeli smo da realizujemo brojne akcije i da jedni drugima pomažemo. Naravno, sve ovo je propraćeno i brojnim preprekama sa kojima smo se susretali, od ignorisanja do otkazivanja“, kažu nam u udruženju „Čuvari Perleza“ i podsećaju da još uvek nisu dobili obećani merač kvaliteta vazduha, iako i dalje postoje neprijatni mirisi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari