Čuvajući uspomenu na svoga pretka Ivana Bukatara, koji se pominje još 1804. godine kao stanovnik turske tvrđave Fetislam, porodica Bukatarević, jedna od najstarijih u Kladovu, priređuje tradicionalno familijarno poskupljanje na Svetog Nikolu letnjeg. Ovogodišnji porodični skup na jednom je mestu okupio šezdeset Bukatarevića koji danas žive u Negotinu, Šapcu, Beogradu, Novom Sadu i Kladovu.

Čuvajući uspomenu na svoga pretka Ivana Bukatara, koji se pominje još 1804. godine kao stanovnik turske tvrđave Fetislam, porodica Bukatarević, jedna od najstarijih u Kladovu, priređuje tradicionalno familijarno poskupljanje na Svetog Nikolu letnjeg. Ovogodišnji porodični skup na jednom je mestu okupio šezdeset Bukatarevića koji danas žive u Negotinu, Šapcu, Beogradu, Novom Sadu i Kladovu. Izostali su jedino oni koji žive u inostranstvu – Kanadi, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Americi.
– Naš predak Ivan Bukatar u Fetislamu je zasnovao porodicu, izrodio dvojicu sinova čime je započeo naš viševekovni život u Kladovu. Loza Bukatarevića ima osam kolena i svi smo u krvnom srodstvu- ispričao nam je ovogodišnji kolačar Branislav Bukatarević, koji je slavu predao narednom domaćinu Draganu Bukatareviću.
Između najstarijeg i najmlađeg člana prodice Bukaterević bezmalo je čitav vek . Najstarija članica ove porodice je Ruža, udata Aleksić, koja ima pune 92 godine, priča Života Bukatarević iz Negotina, brodarac u penziji:
– Najmlađi je moj unuk, rođen pre dva meseca u Nemačkoj. Snajka mi je italijansko-francuskog porekla, rođena je u Nemačkoj gde radi kao vaspitačica, a najmlađeg Bukatara video sam jedino na fotografiji koju su mi poslali internetom. Ove susrete doživljavam kao veliku radost. Odlučili smo da se svake godine okupljamo, družimo i tako zbližavamo, budući da se mnogi članovi ove familije međusobno ne poznaju- kaže Života Bukatarević.
Bukatarevići su nakon rezanja slavskog kolača u kladovskoj crkvi Svetog Đorđa kraj spomenika u centru grada odali poštu četvorici svojih pradedova i dedova stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije do 1920. godine, po kojima se jedna kladovska ulica i danas zove. Nekadašnja kasina u kojoj je u vreme izgradnje Hidroelektrane „Đerdap I“ snimljen poznati domaći film „I Bog stvori kafansku pevačicu“, danas kafana Bukatarevića „Jezero“, bilo je mesto na kojem je ova familija nastavila porodično druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari