Kulturno-umetničko društvo „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca osnovano je na Božić 2006. godine, kada je grupa iskusnih igrača folklora odlučila da okupi omladinu svoga grada i nauči ih da igrom i pesmom očuvaju tradiciju pre svega rudničko-takovskog kraja, ali i cele Srbije.

Danas „Šumadija“ ima više od 600 članova organizovanih u sedamnaest grupa, sa kojima radi 25 ljudi. Dvanaest igrača, pored sedam ansambala koji vežbaju u prostorijama KUD-a, vode i škole folklora u šest osnovnih škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac (pored četiri osnovne škole u G. Milanovcu, 2010. godine su počele sa radom škole folklora na Rudniku i u Vraćevšnici). Ponos „Šumadije“ su i petnaestočlani narodni orkestar, kao i muška i ženska pevačka grupa. Entuzijazam, trud i kvalitet mladog ansambla prepoznala su i podržala i najveća imena srpskog folklora. Doajen srpskog folklora, koreografkinja Desa Đorđević za „Šumadiju“ je pripremila i na scenu postavila koreografije „Mesečina, a ja zovem prelo – igre sa Rudnika“, „Vlaške igre iz Crnorečja, „Katanka – igra iz istočne Srbije“, „Vašar u Takovu – igre i pesme Takova“, a koreografkinja Slavica Mihailović i umetnički rukovodilac orkestra Aleksandar Smrekić formirali su i autorizovali Školu folklora „Šumadije“ pa, po njihovom „nacrtu“ i najmlađi iz drugih društava mogu da savladavaju osnove igre. Pored toga, Slavica Mihailović je za „Šumadiju“ uradila dve koreografije: „Igre Levča“ i „Milanovačke varošarije – Varoške igre Srbije“. Koreograf i donedavno direktor Nacionalnog ansambla „Kolo“, Radojica Kuzmanović, za „Šumadiju“ je postavio koreografiju „Igre iz okoline Bujanovca“.

Etnokoreolog i etnomuzikolog Ivana Nedić vodi mušku i žensku pevačku grupu koje su na prestižnim smotrama izvornog narodnog pevanja osvajali brojna priznanja.

Važno je pomenuti i sledeće: „Kreativni centar“ iz Beograda izdao je knjigu narodnih igara sa pevanjem „Zaigrajmo veselo“, koja je namenjena edukaciji dece uzrasta do 16 godina, autorke Nade Jablanov. Knjigu prate 2 CD-a sa audio snimcima rađenim u muzičkim aranžmanima i produkciji „Sound centra“, čiji je izvršni producent Aleksandar Smrekić, umetnički rukovodilac orkestra KUD-a „Šumadija“ i DVD sa video-zapisima igara u izvođenju dečijih ansambala AKUD-a „Sonja Marinković“ iz Novog Sada i KUD-a „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca.

Posebno je značajna i saradnja KUD „Šumadije“ sa Jugoslovensko-norveškim društvom. Svake godine igrači učestvuju na centralnoj proslavi obeležavanja Dana državnosti Kraljevine Norveške u Beogradu, simbolično izvodeći tom prilikom koreografiju iz Srbije i koreografiju nacionalnih norveških igara. KUD „Šumadija“ je postao poznat i po spremnosti da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, pa je organizovao i učestvovao na nizu koncerata humanitarnog karaktera.

U januaru 2013. godine Društvo je proslavilo sedam godina od osnivanja. Tim povodom održali su celovečernji koncert u sportskoj hali „Breza“, koji je propratilo dve i po hiljade posetilaca, dok se na sceni pojavilo 350 igrača „Šumadije“. Za sedam godina KUD je imao više od pet stotina nastupa. Godišnje, u gradovima širom Srbije, ali i u zemljama regiona, nastupaju bezmalo svake nedelje, a tokom 365 dana održi se gotovo hiljadu i po igračkih proba. „Šumadija“ svake godine ugosti na desetine kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, a samo tokom 2012. godine prešli su 15 hiljada kilometara od severa do juga Evrope, Srbijom uzduž i popreko. Do sada su svoje koreografije pokazivali Mađarima, Bugarima, Rumunima, Makedoncima, Grcima, Česima, Poljacima, Slovencima, Francuzima, Turcima, Šveđanima, a nijedna značajnija manifestacija u Gornjem Milanovcu nije protekla bez „Šumadijinog“ nastupa. Iako bi se, samo po stažu, moglo reći da je „Šumadija“ početnik, sa brojnih nastupa vraćali su se sa značajnim nagradama. Izborivši plasman u finale RTS-ovog serijala „Šljivik“, potvrdili su „zvanje“ čuvara tradicije naroda rudničko-takovskog kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari