Kosidba na Marovcu, tradicionalna manifestacija koja svakoga jula okupi kosce i ljubitelje prirode, održana je po jedanaesti put. Došli su nekadašnji stanovnici ovoga mesta, koje se nalazi uz samu granicu sa Kosovom i Metohijom, ali i njihovi prijatelji i rođaci koji žive širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

U Marovcu je pedesetih godina 20. veka, u više od stotinu domova živelo oko 800 stanovnika, a sada, u dvadesetak domova, životare uglavnom stariji ljudi.

Ovogodišnja Kosidba na Marovcu okupila je 24 kosca, a Marovčani su srdačno pozdravili trostrukog pobednika Radomira Rajka Ristića, koji živi u Surčinu i prošlogodišnjeg pobednika Miloša Radivojevića. Posle uzbudljivog i fer nadmetanja, za najboljeg takmičara proglašen je Sale Ristić, iz sela Pržine, u opštini Nikšić, drugi je bio Miloš Radivojević, iz Sijarinje, nedaleko od Medveđe, a treći Marovčanin Dragomir Perović.

Kosidba na Marovcu protekla je u znaku niza pratećih manifestacija poput bacanja kamena s ramena – pobednik je bio Aranđel Jović iz Medveđe. Balvane je motornom testerom najbrže isekao Marovčanin Draško Ristić, koji živi u Požarevcu, u gađanju vazdušnom puškom prvo mesto osvojio je Mile Raičević iz Retkocera, dok je u skoku udalj pobedio Slobodan Adžić. U nadvlačenju konopca najbolja je bila grupa Jović iz Medveđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari