Cveće na spomen-obeležju Koči i Ruži, narodnim herojima u Zrenjaninu 1Foto: grad zrenjanin

Ruža Šulman i Koča Kolarov zrenjaninski su simboli otpora protiv fašizma i nemačke okupacije a streljani su u znak odmazde zbog paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas u Zrenjaninu nalazi njihovo spomen-obeležje.

U znak sećanja na njihovo stradanje položeni su  venci i cveće na spomen-obeležje, čime je obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja iz 1941. godine.

Cveće na spomen-obeležje položili su predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i grada Zrenjanina.

Na tom mestu pogubljeni su i Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov..

Spomen-obeležje na “Bošnjakovom salašu”, delo je arhitekte Tibora Bencea. Podignuto je šezdesetih godina prošlog veka a obnovljeno 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem prigodne spomen-ploče, stola i klupa za odmor, kao i nove prilazne staze.

U uređenju spomenika i okolnog prostora učestvovali su Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina, aktivisti Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i MZ “Dositej Obradović”.

U protekle četiri godine obnovljeno je osam spomen obeležja posvećenih ljudima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji grada Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari