Kraj spomenika u parku na obali Dunava, u Velikom Gradištu je, povodom 120 godina rođenja i 50 godina odlaska u legendu, položen venac na spomenik Vlastimiru Pavloviću Carevcu – bardu naše tradicionalne muzike poreklom iz ovoga kraja.

Pored predstavnika lokalne samouprave i zaposlenih u Kulturnom centru prisustvovali su i građani. Svi su oni došli da se još jednom poklone velikom privrženiku naše autentične narodne muzike a jedno vreme i svom sugrađaninu. Tokom 2015. godine, nizom prigodnih programa biće obeležen veliki jubilej kojim će se, kako i dolikuje, veličati lik i delo velikog Cara.

Podsećanja radi, u znak trajnog sećanja na ovog velikana, u Velikom Gradištu se već dve decenije održava takmičarska smotra violinista „Carevčevi dani“. Naredne nedelje očekuje se održavanje Umetničkog saveta na kome će se usvojiti program ovogodišnjeg Festivala. Od Milone Karmajkl, direktorke Kulturnog centra, saznajemo da će se, ako se obezbede sredstva ove godine, kao novina na 21. Festivalu, biti organizovano i takmičenje pevača.

U okviru obeležavanja jubileja, tradicionalni novogodišnji koncert Ansambla narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ održan je u sali Kulturnog centra opštine Veliko Gradište.

Pavlović je rođen 1895. godine u Carevcu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu i bavio se advokaturom, ali je muzika bila njegova prva i prava ljubav. Bio je dirigent Hora društva „Abrašević“ i jedan od prvih izvođača narodne muzike na programima Radio Beograda. Violinu je svirao punih pet decenija. Zahvaljujući njegovom predanom radu na očuvanju srpske muzičke baštine, sačuvane su mnoge narodne melodije, čiji je on bio najverniji tumač. Komponovao je mnoge poznate melodije, od kojih je napoznatija „Svilen konac“.

Osnovao je i rukovodio Narodnim orkestrom Radio Beograda sve do svoje smrti. Bio je vrsni pedagog, učitelj mnogih pevača i svirača. Postavio je standarde u vrednovanju narodne muzike i bio je simbol izvorne interpretacije narodnog melosa.

Tokom celog Drugog svetskog rata je bio zatočen u logorima na Banjici i Dahau. U Velikom Gradištu se, njemu u spomen, počev od 1995. godine, održava muzička manifestacija „Carevčevi dani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari