Cvetković (SANU): Ukidanjem smenjivosti vlasti rastavljen najvažniji mehanizam demokratije

Ostavite komentar


  1. Sama smenjivost vlasti (ako je ne prati dovoljno duzi period sa istim ciljevima) ne garantuje razvoj drustva i pojedinca u njemu. To mogu da pokazu samo ciljevi tih istih koji se ostvaruju opet u korist tih istih, drustva i pojedinca. Takodje, karakter tih ciljeva vidljiva je kroz mehanizam stvarnosti u sprovodjenju.Transparentnost i javnost ciljeva kao verifikacija ostvarenog su potvrda. Jasnost. U ciljevima. To nije (jos uvek novi kult). niti je nastavak istog koji je nesto od ovog mladog drustva i napravio a tek za mnoge pojedince ucinio smislenim zivot. To je arhetip drustva iz 1844. god. sa sve mehanizmom verovanja. agresiji . a i prinudom nad pojedincem koji i ne treba da zna i shvati. Neka promeni svoju sredinu ako se oseca nepalcem. Gde je tu demokratija i kako joj prici? Sta ce ona tu pa makar i deklarativno kada smo na rubu i ekonomije i znanja? Ciljevi su vec u jednoj tacki. Ekspnati ne mogu biti pravi kult. Do izgradnje istog uloge su podeljene. Zabuna je da se drustvo gradi kratkorocnim genijalnim sposobnostima pojedinca. on (oni)su da postave bazu sto se u ovih 30 godina i desavalo smenjivoscu ali sa istim ciljem.

  2. Kako se može ukinuti smenjivost vlasti? Ko to brani građanima Srbije da glasaju za opoziciju a ne za SNS? Ili je ipak narodu dosta izbora između Kurte i Murte? Onog trenutka kad opozicija prestane da se bavi samom sobom, kad narodu ponudi izlaz iz bede i poniženja na način na koji narod želi a ne kako žele partijske elite kojima je jedini cilj kačenje na jasle funkcija u EU administraciji, Vučić će postati istorija. Narod neće da izlazi na izbore na kojima mu se nudi izbor između Vučića I i Vučića II. Zato polovina birača redovno apstinira. Drugu polovinu čine penzioneri koji glasaju jer su pod komunistima naučili da moraju, stranački botovi koji su za to plaćeni i oni koji imaju neki interes od stranke za koju glasaju (uhlebljenje, proširenje posla, funkcija). U Srbiji danas niko ne glasa iz uverenja jer ljudi ne veruju nikome i niušta.

  3. Profesore,apsolutno ste u svemu u pravu,analiza društva je takva da se nema šta dodati ili oduzeti! A ti mladi poslanici su odabrani baš zbog te karakteristike,da nemaju svoje mišljenje! Tako se zarađuje stolica u Skupštini,to su naučili!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.