Cvetkovićeva vlada radila pod pritiskom Nemačke 1

Drugog dana jevrejske 5777. Nove godine – Roš Hašana – u Biblioteci grada Beograda predstavljena je knjiga „Uvod u smrt – Numerus clausus 1940. godine i ograničavanje prava Jevreja u Kraljevini Jugoslaviji“ Željka V. Lazića, profesora na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu i savetnika direktora BIA, čiji su pripadnici ispunili gotovo do poslednjeg mesta i za stajanje čitaonicu Fonda umetnosti.

Reč je o monografskoj studiji, koja predstavlja dopunu Lazićeve doktorske disertacije, čiji su izdavači Službeni glasnik i Akademija za bezbednost.

– U nacističkoj Nemačkoj Jevrejima bilo je nametnuto više od 400 pravnih ograničenja, što je počelo da se „preliva“ i u druge države. Kraljevina Jugoslavija se trudila da ostane neutralna, ali je 1940. donela dve uredbe – jednu o upisu lica jevrejskog porekla za učenike univerziteta, visokih škola u rangu univerziteta, viših, srednjih, učiteljskih i drugih stručnih škola, a drugu o merama koje se odnose na Jevreje u pogledu obavljanja radnji s predmetima ljudske ishrane. One su stupile na snagu u sumrak postojanja Kraljevine Jugoslavije i jedino se u Srbiji nisu striktno primenjivale. Glavni zastupnik i predlagač ovih uredbi bio je Antun Korošec, koji je imao podršku vrha Rimokatoličke crkve, o čemu svedoče zapisi kardinala Alojzija Stepinca, koji kaže da predsednik vlade Dragiša Cvetković nije antisemita, ali mora da radi pod pritiskom Nemačke i Italije – objasnio je Lazić.

Prema njegovim rečima, „danas su međunarodni odnosi mnogo složeniji, a međunarodno pravo je opet palo na ispitu – velike zemlje rade šta hoće, a male ono što moraju“.

Lazićev mentor profesor Nebojša Ranđelović ocenio je da je knjiga „Uvod u smrt“ , koja se bavi istorijom države i prava, prepuna istorijskih činjenica. On je postavio pitanje „šta je 1940. u datim okolnostima mogao da uradi Dragiša Cvetković, kog su niški Jevreji smatrali pravednim“.
Rabin Isak Asijel ukazao je da je Lazićeva knjiga „dala okvir činjenicama kojima obiluje i pokazala odakle je to zlo došlo u Srbiju“, ali i da „poziva na razmišljanje kako da prepoznamo da li nam nešto slično ide u susret“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari