Republika Srpska bi uskoro mogla da dobije prvu premijerku, ako dosadašnja ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS, Željka Cvijanović, uspe da formira novu vladu, što je gotovo neupitno.


Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas će u Banjaluci održati sednicu na kojoj će Cvijanovićeva predstaviti program rada buduće Vlade, kao i imena novih ministara. Pošto ju je predsednik RS Milorad Dodik imenovao za mandatarku, Željka Cvijanović je rekla da je izrađen program koji treba da „podrži postizanje ciljanih efekata za dobrobit RS“.

Ona je naglasila da će u najkraćem vremenu Skupštini RS predložiti novi sastav Vlade RS i zatražiti podršku za ideje sadržane u njenom programu.

– Prethodna vlada, koju je takođe sastavio Dodik, bila je poslušna, a sada je zamenjena još poslušnijom. Svi su svesni da do izbora, koji će biti održani za dve godine, nema puno vremena. Mislim da je ovim postupkom Dodik započeo kampanju, kako bi kontrolisao svaki potez vlade – kaže za Danas Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala Buka iz Banjaluke.

Nova vlada će, smatra Trifunović, biti politička, odnosno neće biti „spasonosnih“ odluka i u tom smislu podseća da je Cvijanovićeva samo nekoliko sati pre nego što je postala mandatarka glasala za ostavku Vlade RS.

Dodik je rekao da će Cvijanovićeva novu vladu uspešno približiti narodnim problemima, da će se suočiti sa ekonomskim izazovima i pokazati socijalnu osetljivost, ali i nastaviti s projektima infrastrukture i podrške privredi.

Željka Cvijanović je rođena 1967. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banjaluci. Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, a bila je i viši prevodilac, potom i asistentkinja u Misiji EU u BiH. Takođe, bila je i savetnica predsednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefice kabineta predsednika Vlade RS.

Narodna skupština RS prihvatila je u sredu ostavku premijera Aleksandra Džombića i njegovog kabineta. U raspravi pre glasanja poslanici opozicionih stranaka su ocenili da je Džombićev kabinet trebalo da odavno podnese ostavku jer nije imao odgovore na ekonomsku i socijalnu krizu u RS. Opozicionari su ocenili i da je Džombić „politički ustreljen“ i „obeščašćen“, pošto je počeo da otkazuje poslušnost Miloradu Dodiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari