Cvijić o Krušikovim minama u Ukrajini: Obmanjivanje sveta može imati posledice 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kazao je, povodom otkrića mina iz valjevskog Krušika na ratištu u Ukrajini, da Srbija obmanjuje domaću i međunarodnu javnost, što može imati posledice.

Na pitanje da li Srbija može da snosi odgovornost za to što su granate Krušika završile na međunarodnom ratištu, podseća na slučaj izvoza naoružanja Jermeniji tokom sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi N1.

Tada je “interes Slobodana Tešića, finansijera SNS”, prevagnuo nad interesom Srbije, kaže Cvijić, pa je Beograd morao da prevremeno vraća kredit Azerbejdžanu.

“To je bila ogromna suma”, kaže novinar NIN-a.

NIN je u četvrtak objavio da ukrajinska vojska ovih dana u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke mine koje su u valjevskom Кrušiku proizvedene 2018, što se jasno može videti na videu koji je postavljen 13. marta i na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine.

Cvijić kaže da su specijalne snage Ukrajine koristile te granate 13. marta u blizini Kijeva i da se to jasno vidi na snimku.

On podseća da zahvalujući uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću znamo da ima povlašćenih kupaca Krušikovog naoružanja i kaže da je neuobičajeno što se toliko firmi pojavljuje kao posrednici pošto valjevski proizvođač ima dozvolu da direktno izvozi.

Govoreći o Tehnoremontu, kompaniji za koju NIN piše da je bila posrednik u poslu sa Ukrajinom, Cvijić kaže da se kao njen predstavnik 2015. godine pojavljivao Milorad Pušica, za kog kaže da je visoki funkcioner Srpske napredne stranke.

Upitan da prokomentariše poslovanje Krušika, Cvijić kaže da ono ide sve teže, da jedno vreme nije uplaćivano socijalno i zdravstveno, a radnici su štrajkovali i bunili se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari