Predsednik međunarodne biskupske konferencije nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u božićnom obraćanju vernicima poručio je da je Božić „čvrst temelj bilo kojeg drugog slavlja“ i poželeo da se u Isusu Hristu – jedinoj pravoj stvarnosti „rodi temelj prave nade kao temelj stvarnog mira i istinskog pomirenja“.


„Čovekovo biće bez intimnog i svestranog sjedinjenja s jedinom pravom stvarnošću Isusa Hrista ne može da spozna svoj životni poziv, shvati svoju ulogu u životu i istoriji ili da razume svoje dužnosti i prava. Bez te konkretne istorijske stvarnosti Isusa Hrista, koji je čista sloboda istine i ljubavi, niko ne može da razume šta je sloboda, a kamo li da tu slobodu živi“, poručio je nadbiskup Hočevar u božićnoj poruci.

„U ovom tajanstvenom slavlju Isusovog rođenja sebi moramo priznati da najčešće živimo tragikomično: želimo da budemo slobodni, a ne znamo šta sloboda jeste, želimo da budemo beskrajno srećni, a duhovno se hranimo samo onim što je ograničeno“, upozorio je nadbiskup Hočevar.

On je čestitao Božić i Novu godinu vernicima Rimokatoličke crkve, kao i svima koji ove praznike slave po julijanskom kalendaru, sa željom da „nova 2011. bude oslonjena na uvek novi i jedini pravi temelj života – Bogočoveka Isusa Hrista.

Na tradicionalnom predbožićnom susretu s novinarima u sedištu Beogradske nadbiskupije, nadbiskup Hočevar je rekao da je s patrijarhom srpskim Irinejem već razmenio praznične čestitke. Praznike su juče nadbiskupu Hočevaru i svim građanima Srbije koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru čestitali predsednik Republike Boris Tadić i drugi državni zvaničnici, kao i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić iz IZS.

Nadbiskup Hočevar najavio je da će tokom i posle božićnih praznika, građanima Kraljeva, koje je postradalo u zemljotresu, biti podeljena pomoć prikupljena preko humanitarnih organizacija Rimokatoličke crkve – „Jedno srce“ (20.000 evra) i međunarodni Karitas (50.000 evra). Prema nadbiskupovim rečima, u zemljotresu su stradale i rimokatolička crkva svetog Mihovila, sagrađena 1933. i župska kuća, a bez krova nad glavom ostalo je nekoliko rimokatoličkih porodica. Beogradska nadbiskupija otvorila je žiro-račun za pomoć obnovi rimokatoličke crkve u Kraljevu.

Raspored bogosluženja

Nadbiskup Hočevar će večeras, na Badnje veče, služiti misu polnoćku s početkom u 22 sata u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Neimaru. Prvog dana Božića, u subotu, misu će služiti u crkvi Krista Kralja u Krunskoj ulici, sa početkom u 10 sati. Drugog dana Božića nadbiskup Hočevar služiće se u Valjevu.

Brojevi računa

Pomoć za obnovu rimokatoličke crkve u Kraljevu može se uplatiti preko računa:

Dinarske uplate: Privredna banka Beograd, broj računa: 255-7908-13, primalac Beogradska nadbiskupija.

Devizne uplate: posrednička banka Deutche bank AG, swift code: DEUTDEFF, banka korisnika /EUR 9362609 10 Privredna banka Beograd AD, swift code: PBBBRSBG, korisnik: BGD NADBIS-OBNOVA ŽUPNE CRKVE U KRALJEVU – IBAN: RS35255007080000173927.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari