
Da bi vaše sobne biljke bile zdrave i cvetale, možete im pomoći nekim sastojcima koje imate kod kuće.
Da bi sobne biljke bile zdravije, bujnije i lepše, potrebno ih je redovno snabdevati hranljivim materijama.
Cvećari kažu da većina biljaka, uključujući i kaktuse, voli šećer, što im može pomoći da bolje cvetaju i rastu, piše N1 Slovenija.
Jednostavan način dodavanja hranljivih materija je da se pre zalivanja zemlju u saksiji pospite kašičicom šećera.
Fikusi su jedna od biljaka koje dobro reaguju na ovu vrstu dodavanja.
Jednom mesečno možete ih zaliti vodom sa malo šećera – u litar vode dodajte kašičicu šećera.
Listove fikusa možete s vremena na vreme obrisati krpom natopljenom mlekom kako bi dobili lep sjaj i zdrav izgled.
Mleko ima mnogo prednosti za biljke.
Neki ga čak ubrizgavaju direktno u stabljiku biljke, što pozitivno utiče na njihov rast i zdravlje.
Još jedan odličan način za hranjenje sobnih biljaka je upotreba ricinusovog ulja, ali ono mora biti razblaženo.
Dodajte kašičicu ricinusovog ulja u litarsku flašu vode koju ste ostavili nekoliko dana, a zatim dobro zatvorite flašu i protresite dok se ulje ne rastvori.
Važno je da se ulje dobro pomeša sa vodom kako bi se sprečilo oštećenje korena. Zatim odmah zalijte biljke ovim rastvorom.
Za biljke koje cvetaju samo jednom godišnje, dovoljno je jednom godišnje dodati ricinusovo ulje.
Za biljke koje cvetaju tokom cele godine, preporučuje se da se to radi jednom mesečno.
Imuni sistem sobnih biljaka možete ojačati i aspirinom.
Tabletu od 300 miligrama rastvorite u litru vode i njome poprskajte biljke. Ovo će učiniti biljke otpornijim na bolesti i insekte.
Uz sve ove trikove, vaše sobne biljke će biti zdravije i bujnije, a cvetaće lepše i intenzivnije.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.