"Da bolnice ne budu klanice": Protest u Vranju protiv akušerskog nasilja 1Foto: X/@K_U_P_E_K

U Vranju se održava protest protiv akušerskog nasilja. Građanke i građani Vranja okupili su se ispred zgrade Gradske uprave u 5 do 12 i šetali glavnom ulicom do ulaza u Zdravstveni centar.

Povod je nedavni slučaj koji je prijavila policiji porodilja iz Vranja. Ona je prijavila dvoje ginekologa Zdravstvenog centra u Vranju zbog lošeg tretmana na porođaju.

Slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvo u Vranju, a iz Zdravstvenog centra je saopšteno da je pokrenut postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje.

Šetnjom građani žele da daju podršku svima koje su doživele tu vrstu nasilja, da poruče da ne treba da ćute, kao i da akušersko nasilje treba da se zaustavi. Kažu i da pozdravljaju i podržavaju sve one koji savesno rade svoj posao.

Nosili su transparente sa natpisima: „Sve na svetu rodila je majka“, „Renovirajte doktorsku etiku“, „Da bolnice ne budu klanice“, prenosi RTS.

Ispred ulaza u bolnicu građanke su predale direktorki Opšte bolnice dr Nataši Stoiljković i direktorki Doma zdravlja dr Milici Jaziković inicijativu da ženama omoguće prisustvo pratioca na porođaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari