U organizaciji Medžlisa u Prijepolju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od 6. jula u Prijepolju je održano više manifestacija pod zajedničkim nazivom „Dani Srebrenice u Sandžaku“, koje se sutra završavaju zajedničkim odlaskom Bošnjaka iz ovog grada na dženazu u Memorijalni centar „Potočari“ u Srebrenici.

Povodom obeležavanja 14 godina od pogroma nad muslimanima u Srebrenici, u kojoj je vojska bosanskih Srba kojom je komandovao haški optuženik Ratko Mladić ubila više od osam hiljada Bošnjaka, u Domu kulture održana je projekcija dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici, kada su se prisutnim građanima Prijepolja, najvećim delom iz reda bošnjačkog naroda, pored ostalih, obratili i Munira Subašić, predsednica udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Šuhra Sinanović, predsednica udruženja „Žene Podrinja“ i glavni muftija Muamer Zukorlić. Od predstavnika lokalnih vlasti obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici, na ovom pomenu u Prijepolju bio je prisutan predsednik SO Jusuf Muškić, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Kenan Hajdarević, odbornici LDP i DPS i članovi nevladinih organizacija.

– Srebrenica kao i holokaust je sinonim za ubijanje, maltretiranje i iživljavanje nad nedužnim ljudima. To je i grad, ali grad mrtvih Bošnjaka. Mrtvih zato što ih je više pod zemljom nego nad njom. Srebrenica je bruka i sramota na savjesti cijelog svijeta, od Savjeta Evrope do Savjeta UN, rekao je Samir ef. Tandir, predsjednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici i dodao da politička elita u Srbiji vrlo teško može da izgovori te riječi i da koristi neke druge formulacije kojim pokušava da ublaži krivicu zločina. „Mi majke iz enklava Srebrenice i Žepe došle smo do sigurnih podataka da je 1995. godine za tri dana odvedeno, zarobljeno i nestalo 10701 naše dijete, od toga 570 žena i 1042 maloljetne djece. U Potočarima je već ukopano 2225 naših najmilijih, a 11. jula trebalo bi da bude dženaza za još 529 Bošnjaka. I dalje tragamo za hiljadama naših članova porodica. Otkriveno je četiri hiljade masovnih grobnica“, istakla je Munira Subašić, predsednica udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, naglašavajući da su „Potočari sada naše hodočašće“ i da je grehota šutjeti, iako je često rizik govoriti. „Nama majkama je jako teško što će 11. jula pred evropskim parlamentom biti zastava na pola koplja, a u Republici Srpskoj neće. Svijet i Evropa su nepravedni, da nismo bili muslimani i da nismo bili u BiH nama se ovaj genocid ne bi dogodio. Munira i Mara nisu još iste pred zakonom, a ja ne mogu da smognem snage da budem srpska Munira“, rekla je ona.

– O genocidu u Srebrenici najviše znaju oni koji više na ovom svijetu neće biti u prilici da svedoče. Oni bi jedino objektivno mogli govoriti o ovom gnusnom zločinu. Posle njih, sestra koja je izgubila brata, majka koja je izgubila sina, supruga muža, dijete roditelja. I kada prođu decenije i kako vrijeme bude odmicalo ostaće samo jedna mjera svijesti i osjećaja o genocidu u Srebrenici. To će biti mjera humanosti prema stepenu ljudskosti, kazao je muftija Muamer Zukorlić i dodao da „smo ovde da dozvolimo izliv ljudskosti i humanosti“. Poručio je Bošnjacima, međutim, da ne dozvole da ikada osete potrebu da spuste glavu, jer za to nemaju razloga. „Ne dozvolite ni onima koji nemaju snage da priznaju ovaj zločin i genocid u Srebrenici da se osećaju dominantnim, pa čak ni tamo gde je policijska i vojna čizma na njihovoj nozi. Snagom duha i morala ovde u Prijepolju napravili smo ovaj korak kojim je moguće da najveću koncentraciju zla pretvorimo u inspiraciju za dobro“, rekao je Zukorlić. Na manifestaciji „Dani Srebrenice u Sandžaku“ održani su tribina „Srebrenica 14 godina nakon genocida“, književno veče na kojoj je promovisana poema „Srebrenički inferno“ uz učešće njenog autora prof. dr Džemaludina Latića i otvorena izložba slika 32 autora sa šireg područja bivše Jugoslavije pod nazivom „Kulturom protiv svakog zla“ o kojoj je govorio prof. Fehim Husković, dekan na Fakultetu umjetnosti u Novom Pazartu, a za koju je Džemil Bektović, istoričar umetnosti iz Skoplja na otvaranju rekao da predstavlja tribut, odnosno dug, prema palim šehidima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari