U Pljevljima je proteklog vikenda održana druga Skupština nevladine organizacije Bošnjačko-muslimanski kulturni krug, na kojoj su razmatrani izvještaji o aktivnostima i radu između dvije Skupštine i izabrana rukovodeća tijela organizacije. Skupštinom je predsjedavao Sadik Bambur, a za zamjenika predsjednika izabran je Haris Krupa. Izabran je novi upravni i nadzorni odbor.


Nadzorni odbor čine: Enver Kaljić, Said Bosović i Samir Kadribašić. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Ismeta Džakić, Sabina Talović, Saida Vlahovljak, Zulfikar Katana, Jakub Durgut, Abdulah Šulović, Emir Prekić, Enes Suruliz i Ruždija Strujić. Na konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora za predsjednika organizacije je izabran dr. Zulfikar Katana. U proteklom periodu zadaci i ciljevi organizacije su bili: formiranje sekcija organizacije, kao i stručnih komisija koje su na visokoprofesionalan i odgovoran način realizovali sve zadatke koje je pred njih postavio Upravni odbor organizacije. Prvi predsjednik Upravnog odbora je bio Uzeir Bećović, koji je preminuo krajem 2008 godine i od tada je organizacija funkcionisala bez predsjednika.

Sa sastanka je obnovljen i upućen zahtjev lokalnoj samoupravi od prije nekoliko godina, da se u Pljevljima jednoj ulici ili jednom trgu dadne ime Husein-paše Boljanića. U obrazloženju za imenovanje ulice ili trga navedeno je da je Husein-paša kao najveći vakif postavio urbane temelje današnjim Pljevljima sagradivši velelepnu Husein-pašinu džamiju, kao i brojne zadužbine u centru grada koje su imale opštedruštveni karakter, kao karavan saraj, bezistan, hamam, han, vodovod i brojne dućane od čijih prihoda su se održavale zadužbine. Bošnjačko-muslimanski kulturni krug već uveliko radi na organizaciji bajramske akademije koja će biti upriličena 12. novembra u Domu vojske na kojoj će učestvovati ansambl „Sultan Mehmed Fatih“ iz Sarajeva, kao jedan od vodećih ansambala duhovne muzike u svijetu, koji je gostovao u najvećim svjetskim muzičkim centrima, a kojim rukovodi Pljevljak Mehmed Bajraktarević, unuk poslednjeg pljevaljskog muftije Ajnije Bajraktarevića.

NVO Bošnjačko-muslimanski kulturni krug je osnovana 2007 godine na inicijativu uglednih intelektualaca iz Pljevalja, koji su se okupili kako bi na pravi način sačuvali i prezentovali bogatu kulturnu baštinu bošnjačko-muslimanskog naroda u Pljevljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari