Na glavnom fekalnom kolektoru Čikas u Sremskoj Mitrovici ugrađena je nova pumpa i prateća elektro-oprema, koja otpadne vode potiskuje u recipijent. U sklopu tog posla urađena je i rekonstrukcija potisnog cevovoda za efikasnije odvođenje upotrebljenih voda. To će značajno doprineti stabilnosti kanalizacionog sistema u narednom periodu, kada se očekuje porast količina atmosferskih voda, kao i vodostaja reke Save.

Na glavnom fekalnom kolektoru Čikas u Sremskoj Mitrovici ugrađena je nova pumpa i prateća elektro-oprema, koja otpadne vode potiskuje u recipijent. U sklopu tog posla urađena je i rekonstrukcija potisnog cevovoda za efikasnije odvođenje upotrebljenih voda. To će značajno doprineti stabilnosti kanalizacionog sistema u narednom periodu, kada se očekuje porast količina atmosferskih voda, kao i vodostaja reke Save. Vrednost radova je 1,4 miliona dinara, a finansira ih JKP „Vodovod“.
– Na ovaj način sprečićemo zastoje u kanalizacionom sistemu – objasnio je direktor mitrovačkog JKP „Vodovod“ Dragan Kajić. Kada je vodostaj Save niži, ne postoji potreba da rade pumpe. Međutim, kada nivo reke poraste do 380 centimetara, može da dođe do prodora rečne vode u potisni cevovod. Da bi se takva situacija izbegla, aktiviraju se pumpe kojima se otpadne vode potiskuju u vodoprijemnik. Zato je važno da pumpe rade u stabilnom režimu, naročito ako se zna da ovaj glavni fekalni kolektor sakuplja i odvodi celokupne otpadne vode iz gradske mreže.
Inače, fekalna crpna stanica na lokaciji kanala Čikas, izgrađena je još 1963. godine, a pumpa kojom se otpadne vode potiskuju u Savu bila je u upotrebi više od 40 godina. Dotrajala oprema bila je uzrok čestih kvarova, što je uticalo na stabilnost rada glavnog fekalnog kolektora. Ugradnjom nove pumpe i rekonstrukcijom potisnog cevovoda, ispunjeni su uslovi za stabilno funkcionisanje kanalizacionog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari