Da li BIA treba da saslušava poljoprivrednike? 1Foto: Danas

Osim prosvetara, nezadovoljni su i poljoprivrednici, samo što ove druge privode na informativne razgovore u Bezbednosno-informativnu agenciju. Ili, kako tvrde pojedini paori – kidnapuju ih. Jedan od njih doživeo je situaciju iz kriminalističkih i špijunskih filmova, a strčnjaci za N1 kažu – reč je o zastrašivanju i zloupotrebi institucija.

U po bela dana poljoprivrednika Slobodana Vidojevića strpali su u kombi bez tablica sa zatamnjenim staklima.

„Kao u filmu. Samo su vikali „upadaj, upadaj“. Nit’ znam ko je, nisu se predstavili ni jednog trenutka. U pomoć sam dozivao, neki ljudi su videli. Ja sam samo vikao, ljudi, dete mi je ostalo samo u školi, javite samo nek mi uzmu dete“, priča poljoprivrednik iz Bresnica Slobodan Vidojević.

Završio je u prostorijama čačanske Bezbednosno-informativne agencije. Izašao je posle dva sata.

Istog dana već je saslušavan zbog najave da će paori na jedan sat da blokiraju magistralni put u znak protesta jer se Vlada ne drži dogovora.

„Ja sam to njima juče rekao – samo ste napravili gore. Još veći bes ste napravili kod seljaka. Juče su helikoptere ovde angažovali, preko 30 patrola policije je bilo juče. Zbog čega?“, rekao je Vidojević.

Zbog čega ovolike srazmere? Pita se i novinar Branko Čečen.

„Onog trenutka kad tajna služba počne da se meša u naše slobode i naša prava, ljudska i građanska, tog trenutka mi više ne razgovaramo ne o demokratiji, nego možemo samo da razgovaramo o stepenu diktature“, kaže Čečen.

Podseća Čečen, BIA privodi građane samo umešane u nekakvu špijunažu ili ekstremni kriminal. Predsednik Vlade izgleda vidi elemente te dve pojave u akcijama poljoprivrednika.

„BIA je samo radila svoj posao i jasno je skrenula pažnju svima onima koji i na društvenim mrežama i u javnom prostoru pozivaju na blokadu ulice i puteva da je to nezakonito“, objašnjava predsednik Vlade Miloš Vučević.

Zašto reaguje BIA, a ne policija, ako je nešto bilo nezakonito, Vučević nije objasnio. Osim poljoprivrednika iz Čačka, privedena su i dvojica iz Subotice, dvojica su se dobrovoljno odazvala pozivu BIA.

„BIA se pretvorila u instrument očuvanju vlasti. Ta vlast pokušava da iskomunicira građanima da je svima jako dobro i da su svi ujedinjeni pod političkim vođstvom Aleksandra Vučića“, rekao je Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Ovde se radi o gruboj zloupotrebi Bezvednosno-informativne agencije. Prosto je neverovatno da posle svega ovoga ne snosi odgovornost. Ovde je svrha i u zastrašivanju, a ko će biti bolji u tom zadatku nego tajne službe?“, kaže nekadašnji načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović.

Osim poljoprivrednicima, bavila se BIA i ekološkim aktivistima, pa je u avgustu ispitivala i Zlatka Kokanovića i Nebojšu Petkovića iz udruženja „Ne damo Jadar“, baš na dan kada su organizovali protest.

Najavio je premijer da će ta tajna služba da „proveri“ i one koji dižu cene na rafovima. Trebalo je i da istraži zašto se na auto-putu u Grdeličkoj klisuri urušilo brdo, rezultate te istrage nikad nismo saznali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari