Da li će beogradski vaspitači i naredne godine imati veće plate od kolega iz unutrašnjosti? 1foto beoinfo

Zaposleni u beogradskim predškolskim ustanovama ove godine imaju veće plate od kolega iz ostalih lokalnih samouprava, budući da im je cena rada uvećana za 16 odsto u odnosu na republičku osnovicu.

Da li će tako biti i od 1. januara 2025. godine još se ne zna, a sindikat tek planira da o tome započne pregovore sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem, saznaje Danas.

– O uvećanju zarada pregovaramo svake godine sa Gradom. Po Posebnom kolektivnom ugovoru to uvećanje nije predviđeno već sami sindikati sa svojim osnivačem pregovaraju krajem decembra, a važi za narednu godinu. Dakle, sadašnja cena rada nama važi do kraja decembra 2024. i u narednom periodu treba da krenemo u pregovore da li ćemo to uvećanje da zadržimo. Naša namera je da povećanje bude veće, odnosno da tih 16 odsto podignemo bar na 20 odsto – kaže za Danas Vesna Janjić, predsednica beogradskog odbora Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona napominje da Grad Beograd daje značajna sredstva u republički budžet i da članovi sindikata na čijem je čelu smatraju da je njihov doprinos u funkcionisanju države veliki.

– Jer da bi ljudi radili moraju da rade u predškolske ustanove, i u Beogradu i u Srbiji. Kao što vam potreban prevoz da biste došli na posao tako su porodicama sa decom potrebne i predškolske ustanove. Vrtići u Beogradu su sada besplatni, što znači da više nema roditeljskih uplata u budžet Grada. Do sada je Grad Beograd finansirao boravak dece u predškolskim ustanovama 80 odsto, a roditelji su plaćali 20 odsto ekonomske cene. Verujem da je mlade roditelje koji žive u Beogradu obradovala ta stavka, ali isto tako moraju da znaju da se to što su vrtići sada besplatni odražava na naša primanja i na isplate po Posebnom kolektivnom ugovoru, na koje imamo pravo – ističe Janjić.

Ona pojašnjava da je u beogradske predškolske ustanove upisano oko 60.000 dece, a ranije su roditelji plaćali nešto preko 5.000 dinara, što znači da se samo na mesečnom nivou u gradsku kasu sliva oko 300 miliona dinara manje.

Podsetimo da je osnovna plata beogradskih vaspitača sa sedmim stepenom stručne spreme 100.550 dinara, sa šestim stepenom imaju 86.384 dinara, a medicinske sestre-vaspitači sa srednjom školom imaju startnu platu 77.999 dinara.

Spremačica zaposlena u nekom od beogradskih vrtića ima početnu platu 53.990 dinara, kuvar 54.455, a fizički radnik oko 53.870 dinara.

Uvećanu cenu rada i to za 10 odsto u odnosu na republičku osnovcu imaju i zaposleni u predškolskim ustanovama u Jagodini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari