Da li će Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola "Uroš Predić" nastaviti da radi? 1foto (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)

Šest meseci otkako je pokrenuto pitanje gašenja Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ u Zrenjaninu i dalje se ne zna sudbina ove obrazovne ustanove.

U konkursu za upis učenika u srednje škole za narednu, 2024/25. godinu, predviđen je upis učenika na šest obrazovnih profila u tri područja rada, ali ni to ne umanjuje strahovanja zaposlenih da će škola „Uroš Predić“ nastaviti da radi na istoj adresi.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje do objavljivanja ovog teksta nisu nam odgovorili da li se odustalo od gašenja škole, niti je Ministarstvo prosvete pojasnilo da li će ova obrazovna ustanova nastaviti da radi.

– Naš plan upisa je odobren, spremamo se za upis učenika i nadamo se da će škola opstati – kratko je za Danas rekao Jugoslav Bogdanović, direktor Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“.

Podsetimo, sumnja da se sprema gašenje ove srednje škole pojavila se nakon što je Grad Zrenjanin sačinio elaborat u kojem predlaže da se obrazovni profili iz ove škole izmeste u Medicinsku, Srednju poljoprivrednu i Tehničku školu u Zrenjaninu. Takvav predlog lokalna samouprava pravdala je racionalizacijom, budući da školu „Uroš Predić“ upisuje mali broj đaka.

Zahtev za izmenu mreže srednjih škola na području Zrenjanina pokrajinska Skupština do danas nije usvojila, a to što se ova srednja škola pojavila u konkursu za upis učenika u narednu školsku godinu nije garancija da će nastaviti da radi na postojećoj adresi, smatraju zaposleni.

– Mi smo dobili dozvolu za upis nove generacije učenika u prvi razred, imamo verifikovan i nov obrazovni profil po dualnom modelu, ali nemamo garancije da nas neće ugastiti. Prilikom nedavne promocije naših obrazovnih profila po osnovnim školama rekao sam deci da se može desiti da se upišu u našu školu, pa da potom pređu u neku drugu školu – kaže za Danas Milan Galić, predsednik sindikata u HPTŠ „Uroš Predić“.

On podseća da je svojevremeno formirana radna grupa u kojoj su predstavnici Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i zaposlenih u ovoj ustanovi, sa zadatkom da se u roku od 30 dana dođe do rešenja.

– Prošlo je 80 dana i ništa nije dogovoreno. Oni se bave izborima, na nas su zaboravili. Obraćali smo se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje sa zahtevom da nas prime na razgovor, ali odgovor nismo dobili. Mislim da su i tri direktora srednjih škola koji su potpisali elaborat sa predlogom gašenja naše škole u međuvremenu shvatila da je sve urađeno na brzaka – kaže Galić.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) nedavno je ukazao da je da predlog Grada Zrenjanina o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine ne ispunjava zakonske uslove.

„Dokumentacija koju je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dostavio Sindikatu nedvosmisleno ukazuje da srednje škole koje bi po nameri zrenjaninskih gradskih vlasti trebalo da preuzmu dosadašnje smerove HTPŠ “Uroš Predić”, a to su Medicinska, Poljoprivredna i Tehnička škola, nisu blagovremeno podnele zahteve za verifikaciju u odgovarajućim područjima rada, odnosno do 31. decembra prošle godine za narednu školsku godinu, kako to izričito nalaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja“, naveli su iz NSPRS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari