Da li će hrišćanska organizacija Reto odvikavati od droge mlade u Zrenjaninu 1Foto: grad zrenjanin

Studentskim domom za mlade iz Mađarske u Zrenjaninu, koji je uređen sredstvima Evropske unije, od prošlog meseca upravlja Kancelarija za mlade grada Zrenjanina, a sada je saopšteno da će jednom nedeljno ovde sa zavisnicima raditi hrišćanska organizacija Reto, koja pomaže odvikavanje od droge.

Iako Zrenjanin ima pri bolnici metadonski centar, gde se zavisnici pod nadzorom lekara odvikavaju od štetnih navika, kako je navedeno u kancelariji, u Pupinovoj ulici radiće se „novim metodama“.

„Osobe koje pružaju pomoć u Reto centru su volonteri, koji su uglavnom i sami bili u problemu zavisnosti. Glavni cilj rehabilitacije u centru nije samo da osoba prestane da konzumira supstance već jedna kompletna promena života i načina razmišljanja“, objasnili su iz ove organizacije.

Navode da detoksikacija organizma traje 15 dana, nakon toga sledi rehabilitacija koja podrazumeva molitve i rad u radionicama, a poslednji korak je resocijalizacija.

U zrenjaninskoj nevladinoj organizaciji Skaska smatraju da je problem zavisnosti kod mladih suviše ozbiljan da bi bio prepušten volonterima.

„Nismo za ovakav rad, posebno ako je studnetski centar namenjen mladima iz Mađarske. Već smo se oglašvali povodom sekularnosti, sada pitamo koje je pravo jedne male verske zajednice da dobije prostor u centru grada, po kom konkursu, kako i ko dobija prostor za svoj rad u Zrenjaninu. Tražimo od gradonačelnika objašnjenje za ovaj postupak a od građana da nam se priključe u borbi za naše prostore“, objašnjava Tanja Tabački, direktorka NVO Skaska.

Na pitanje zašto su građanske organizacije zabrinute zbog najave dolaska jedne verske organizacije, kaže da je rad sa zavisnicima jako ozbiljna tema.

„Ako ne priznaju medicinske metode već samo hrišćanske, postavlja se pitanje ko će meriti pristisak, pratiti rad disajnih organa i srca, testirati na bolesti koje se prenose kod zavisnika preko igle, poput HIV-a. Ako nema postepenog odvikavanja, kako se inače medicinski pristupa ovom problemu, šta ako nekom pozli“, pita Tanja Tabački.

Vlasnik zgrade u Pupinovoj ulici je grad Zrenjanin, dok je lokalna uprava mesta Morahalom u Mađarskoj nosilac projekta, što je potvrdila pre mesec dana rukovodilac Ipa projekta „Skolar SME“ iz Morahaloma dr Agneš Grof Tothne.

Kako je objasnila, grad Zrenjanin je kroz taj projekat rekonstruisao postojeću zgradu u Pupinovoj ulici 14 u Studentski centar.

Na pitanje šta se dešava sa projektom Skolar SME, da li je projekat još uvek aktuelan, s obzirom na to da su prostorije date Kancelariji za mlade Zrenjanina, koordinatorka projekta iz Morahaloma objasnila je da tu postoje dve celine.

„Prvom celinom, po završetku projekta, upravljaće Kancelarija za mlade grada Zrenjanina, koju je osnovao gradonačelnik 2010. godine, a koja predstavlja most između mladih i lokalne samouprave, prvi od svih, ali i između ostalih organa, institucija i organizacija, o čemu prilažemo odluku gradonačelnika iz 2010. godine“, navodi se u objašnjenju.

Kako je dodato, postoji i drugi deo objekta, kao i da i za njega, takođe, postoji plan.

„Drugom celinom rukovodiće posebna komisija koju će po završetku projekta formirati gradonačelnik Zrenjanina“, navela je dr Agneš G. Tothne.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari