Da li će i zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti po 10.000 dinara? 1

Da li će i zaposleni u predškolskim ustanovama u Srbiji dobiti pomoć od 10.000 dinara, za sada ne znaju ni u Ministarstvu prosvete, niti u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a odgovor na to pitanje Danas do objavljivanja ovog teksta nije dobio ni iz Predsedništava Srbije.

Za sada se samo pretpostavlja da će i radnici u predškolskim ustanovama biti obuhvaćeni najavljenom pomoći, što je sinoć za sektor prosvete najavio predsednik Srbje Aleksandar Vučić.

– Nismo potvrdili da ćemo povećati plate prosvetarima, rekao sam da razmatramo. A dan nakon izbora su me napali. Sada kažem, prosvetari će primiti 10.000 dinara. Svih 133.000 će dobiti novčanu podršku između 1. maja i Vaskrsa, mi to možemo da izguramo i tu pokazujemo koliko smo odgovorni – istakao je Vučić, gostujući na TV Pink.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže za Danas da se po broju zaposlenih u toj delatnosti i predškolstvo ubraja u pomenutu cifru od 133.000 i da im je ministar prosvete Branko Ružić ranije obećao da neće biti izostavljeni.

– Na poslednjem sastanku 11. februara ministar nas je izvestio da je na sednici Vlade 1. februara izneo predlog za pomoć zaposlenim u obrazovanju i da su obuhvaćeni i zaposleni u predškolskim ustanovama. Uklapamo se u broj. Jutros sam mejlom tražila potvrdu od ministra Ružića, ali još uvek nije stigla – kaže Jovanović.

Inače, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva prosvete, u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju ima nešto preko 144.000 zaposlenih.

Da su na spisku onih kojima će država pomoći vaspitači su nedavno pomislili kada ih je Vučić pomenuo, ali se ispostavilo da se to odnosilo na zaposlene u sektoru socijalne zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari