Da li će Ojdanić, Vučić i Nikolić svedočiti o likvidaciji Ćuruvije 1Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Veće Specijalnog suda bi na narednom glavnom pretresu zakazanom za 19. mart trebalo da odluči koga će od svedoka odbrane saslušati u postupku koji se vodi zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

To je za Danas potvrdio advokat Vladimir Marinkov, branilac prvooptuženog Radeta Markovića, koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva bio načelnik Resora državne bezbednosti. Jedan od svedoka koje je Marinkov predložio je i general Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i bivši haški osuđenik.

– Ojdanićevo svedočenje je značajno zbog toga što se direktno odnosi na iskaz Milorada Ulemeka Legije, koje odbrana nastoji da obori. Ojdanić može da govori o razlozima zbog kojih se Ulemek 1999. godine vratio sa Kosova, a koji se kose sa onim što je on rekao u svom svedočenju – navodi Marinkov.

Podsetimo, prema navodima optužnice, Ulemek je tužiocu ispričao da je 12-13 dana pre ubistva Slavka Ćuruvije doleteo helikopterom sa Kosova u Beograd na poziv tadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića. S njim se sreo u kancelariji Markovićevog pomoćnika Franka Simatovića i raportirao mu o stanju na terenu. Nakon toga ga je, prema Ulemekovom iskazu, Marković izveo u hodnik i od njega tražio da obavi jednu likvidaciju.

– Potrebno je da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države, naveo je Ulemek Markovićeve reči. Ulemek tvrdi da je odbio zadatak pravdajući se potrebom da tih prvih dana NATO agresije na SR Jugoslaviju bude sa svojom jedinicom na Kosovu. Kad je posle dvadesetak dana shvatio da, kako je rekao, NATO nije toliko superioran koliko se mislilo, ponudio je Markoviću da njegova jedinica ipak izvrši zadatak, ali mu je odgovoreno da je to „već završeno“.

U iskazu Ulemek navodi da je Radomir Marković jednom drugom prilikom, u sedištu načelstva RDB, „nonšalantno, sedeći za stolom, čitajući spise onako neobavezno“ i govoreći o „navigatorima“ koji će mu biti dodeljeni za jednu novu akciju, rekao: „Ovi Radonjini, što su ubili Ćuruviju“, te da je, kad je izašao u hodnik, tamo zatekao Ratka Romića i Miroslava Kuraka i shvatio da su oni ti o kojima je Marković govorio.

Ulemekov iskaz se smatra za ključni, pošto su, svega pet dana nakon što je bivši komandant JSO razgovarao sa tužiocem, uhapšeni bivši pripadnici RDB-a Milan Radonjić i Ratko Romić.

Pored Dragoljuba Ojdanića, odbrana je predložila još niz svedoka među kojima su i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov prethodnik Tomislav Nikolić. Inače, sud nije u obavezi da odluku o ispitivanju svedoka donose na narednom pretresu, ali mora to da učini do završetka postupka.

Optuženi

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su Radomir Marković, bivši načelnik RDB-a, nekadašnji šef beogradskog centra RDB Milan Radonjić, bivši glavni obaveštajni inspektor Druge uprave Ratko Romić i Miroslav Kurak, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava RDB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari