Da li će sanacija zrenjaninske deponije isprazniti budžet ovog grada? 1privatna arhiva

U narednih 25 godina i uz godišnja izdvajanja od preko dva miliona evra, Zrenjanin treba da reši odlaganje smeća zbog čega je sklopio aranžman privatno-javnog partnerstva za sanaciju, održavanje i uravljanje gradskim smetlištem.

Naredne godine Zrenjanin će iz budžeta izdvojiti 725,5 miliona dinara iz svog budežta za zaštitu prirode i ekologiju, a najveći deo tog iznosa ide za potrebe sanacije gardske deponije.

Reč je o 11,5 odsto ukipnih budžetskih rashoda i izdataka. što je značajan iznos u odnosu na druge stavke.

Prema planu utroška, 302 miliona namenjeno za javno-privatno partnerstvo za sanaciju, donosno remedijaciju i zatvaranje postojeće gradske deponije i izgradnju sanitarne kasete, sa javnim plaćanjem.

„Znamo da smetlište zagađuje podzemne i površinske vode, samo zemljište, neprijatno miriše i da je izgradnja sanitarne kasete veoma važna za grad ali verujemo da su ovo pozamašna izdvajanja za naš budžet na godišnjem nivou i da mogu predstavljati problem u buduće. Dug je period od 25 godina i nije mala suma izdvajanje od 2 miliona eura godišnje privatnom partneru za izvođenje radova i pružene usluge čišćenja, remedijacije deponije plus dvesto hiljada eura godišnje, od šeste godine ugovora za održavanje lokacije“, komentariše za Danas šef poslaničke grupe Novi DSS u zrenjaninskoj skupštini Zoran Sandić.

Zrenjanin planira da iz budžeta izdvoji i 28 miliona za uklanjanje divljih deponija.I to nije sve, po pricipu privatno-javnog partnerstva treba da se obavljaju poslovi komunalnih delatnosti zoohigijene i suzbijanje ambrozije.

Za te namene, prema usvojenim dokumentima, planirano je u budžetu za narednu godinu 90,9 mil. dinara,

„Sredstva koja su namenjena za ulaganja koristiće se za javno-privatna partnerstva koja služe da na dugoročnom planu obezbede njihove firme, mislim na vlast“, smatra Igor Kovačic iz Pokreta „Srce“.

Zrenjaninska opozicija smatra da je trebalo planirati manja sredstva za ove programe i presumeriti novac, recimo, na socijalnu i dečju zaštitu, podršku rađanju i roditeljstvu gde je izdvojeno samo 2 miliona dinara.

„Ostaje pitanje da li je ovaj projekat zaista isplativ obzirom na neubedljivu analizu rizika u bilansu uspeha gde se spominje da je većina rizika na privatnm partneru a ne na gradu“, ukazuje Sandić.

A firma Eko Maber inženjering iz Pančeva, sa svojim podizvođačima, u narednih 25 godina biće angažovana na potpunoj sanaciji – remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponje u Zrenjaninu.

Pančevačka firma angažovana je kao privatni partner, da izgradi sanitarnu kasetu i preuzme komunalnu uslugu koja se tiče odlaganja komunalnog otpada na teritoriji grada.

Eko Maber inženjering već ima trogodišnji ugovor o uklanjanju divljih deponija u samom gradu i naseljenim mestima. Ugovor je na tri godine i za to se iz gradske kase izdvaja 150 miliona dinara.

Kako je već najavljeno iz gradske vlasti, dok traje partnerstvo, u gradu bi trebalo da se uspostavi potpuno novi način odlaganja smeća.

Ugovor na 25 godina obuhvata period izgradnje koji traje pet godina i period obaveze izvođenja radova i pružanja usluga održavanja lokacije a privatni partner ima pravo na fiksnu jedinstvenu naknadu od 64,4 miliona evra, kao i na varijabilni iznos na ime troškova radova i usluga vezanih za održavanje lokacije najviše do 200.000 evra godišnje, bez PDV-a.

Usluge će biti biti plaćane kroz budžet, a koliki će biti računi korinsika to još niko ne zna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari