Da li će Srbija izručiti SAD 11 svojih državljana?

Viši sud u Beogradu odredio pritvor za srpske državljane čije izručenje traže Sjedinjene Države zbog finansijske prevare

Ostavite komentar


  1. „donosi na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (2009)“

    Hajde da vidimo šta taj zakon kaže:

    „Pored pretpostavki predviđenih članom 7. ovog zakona, pretpostavke za izručenje su:
    1) da lice čije se izručenje zahteva nije državljanin Republike Srbije;“

    A onaj ugovor kaže ovo:
    „Uticaj državljanstva
    Izručenje neće biti odbijeno na osnovu državljanstva lica čije se izručenje traži“

    Dakle – Srbija je donela jedan zakon kojim je povređen već postojeći zakon.
    Teorijski, ovo bi morao da ukine/zabrani/poništi Ustavni sud, ali u praksi…

    1. … у пракси имамо банду која је из Србије оперисала у Америци, па су их нахватали…
      Ако им нису сметали амерички долари, нема разлога да им сад смета амерички правосудни систем – мазнули су више лове него што су могли „на домаћем терену“, па ће им и адвокатске услуге сад бити пропорционално скупље. А, Србија, ако не жели да постане разбојничка јазбина, треба промптно да испоручи ове криминалце, и да се то објави на насловним странама…

        1. Klintona gotivi AV. Znaš da mu je išao na noge (i dobio “tapš“ po ramenu).
          Imena lica piši velikim slovom.

      1. Ne kapiraš suštinu i poentu…
        Niko ne kaže da Srbija treba da ih čuva, štiti i slično.
        Evo šta kaže i Krivični zakonik: „Krivično zakonodavstvo Srbije važi za državljanina Srbije i kad u inostranstvu učini koje drugo krivično delo, osim krivičnih dela navedenih u članu 7. ovog zakonika, ako se zatekne na teritoriji Srbije ili bude izručen Srbiji“

        Dakle – Srbija bi trebala da im sudi.

        Uzgred, guglaj „Cvetan Vasilev“. Njega ne daju već 6 godina, a nije naš državljanin, a ovi će, prilično sam siguran (daj Bože da grešim) u Americi biti pre nove godine.

        1. Мени је познато да Србија одавно изручује и неизручује криминалце како се властима прохте и без обзира на то шта пише у закону (а, кладио бих се да постоји исти такав закон који омогућава изручење, па ови дохвате ћитап по потреби), и то није ни спорно ни релевантно.
          Постоји универзални принцип да се криминалцу суди у месту извршења, па су тако Либијским терористима који оборише авион пун Американаца судили у Шкотској по шкотским законима јер је авион пао код Локербија (старији ће се овога сигурно сетити).
          Ови су похарали Американце у њиховим кућама, и зато их тексашки судија потражује, и ја не видим зашто би грађани Србије плаћали судске трошкове, а затим храну и смештај овом олошу?!

          1. Možeš da se kladiš, ali opkladu bi izgubio. Ne postoji zakon koji dozvoljava izručenje sopstvenih državljana drugim državama. Naprotiv, postoji zakon koji to izričito zabranjuje – Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Tako da je svaki sporazum kojim se dozvoljava izručenje sopstvenih državljana – nezakonit.

            Dalje, univerzalni princip nije to što misliš, nego nešto sasvim drugo. Univerzalni princip (baš tako se zove) je, recimo, da Mađar u Bugarskoj izvrši krivično delo prema Rumunu i onda mu sudi Srbija.

            Ima još. Ovima za Lokerbi uopšte nije suđeno u Škotskoj. Suđeno im je u Holandiji, u Utrehtu. Po škotskim zakonima, jedino to si potrefio.

          2. Било како било, видим да ће ова братија да се роштиља у Тексасу, што – шта год о томе надробили фишкали – срдачно подржавам и поздрављам!
            Камо среће да потражују сав српски олош…

      2. A jel neko dokazao da su krivi , da je optužnica realna i zasnovana na utvrđenim činjenicama ? U praksi imamo samo mrzitelje svega i svačega, a posebno svog naroda u Srbiji !!! Sraman Vam je komentar !!!

  2. Pa naravno da će da ih izruči. Vučiću je dovoljno nagovestiti gubitak vlasti i ima i rođenog brata da izruči. Andrej bi to veče bio isporučen.

    1. Gresis!Pa on bas zbog batice,kumova i ostalih iz ekipe(Koji su na meti FBI-a)ce izruciti svakog drugog.Ti,trazena lica,em su napravila kriminalna dela em nisu bili deo sns ekipe.I onda koga je briga za njih?

    2. E sad,pay sudije su vaše,to se vidi po tome kako“ procesuiraju“ sve vaše pristalice koje prave sranja po Srbiji,a i vi ste takođe isporuçili sve naše građane i junake u Hag!Razmislite malo i na taj način,skinite oglavinu.

  3. … pa nije Ustav sveto pismo a i da jeste mi smo s religijom raskrstili još „45- te !

  4. Ove će najveći zaštitnik Srba u novijoj istoriji sigurno izručiti. Da bi bar za malo odloži izručivanje najmanje dvojicu za koje postoji zahtdv.

    1. A vaši, zaštitnici svih drugih osim Srba su Srpske junake u Hag slali.

    1. Izručenje sopstvenih državljana zemljama sa kojima postoji sporazum nije ništa čudno, zemlje to rade. Čak i SAD, verovali ili ne. SFRJ je redovno to radila a bila je sigurno manje banana država od sadašnje Srbije. Priča o tome da država ne treba da isporučuje svoje državljane je nastala tek devedesetih, iz političkih razloga, ne zato što je to neki ustavni princip. Ovde je Ustav prekršen zbog retroaktivnog važenja zakona, mada sam ustav dozvoljava da zakoni mogu da važe retroaktivno u posebnim slučajevima.

      1. Nije tačno da je Jugoslavija redovno isporučivala svoje državljane drugima a kamoli drugi nama. Artukovića su isporučili tek pred njegovu smtr, da bi ga sahranili u rodnom mestu, npr …

        1. A, када је Југославија први пут потраживала Артуковића?

      2. Ustav ne dozvoljava da zakoni važe retroaktivno. Član 197 – „Izuzetno, samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno dejstvo, ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona.“
        Dakle – ne ceo zakon, nego samo pojedine odredbe. A fali i taj „opšti interes“.

        Dalje, SFRJ to nikada nije radila. Zato što je to bilo izričito zabranjeno Ustavom. Evo šta o tome kaže ozloglašeni Ustav iz ’74:
        „Državljanin Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može biti lišen državljanstva, udaljen iz zemlje ni ekstradiran.“ Isto je stajalo i u Ustavu iz ’63. Čak i u Vidovdanskom Ustavu Kraljevine SHS: „Zabranjuje se izdavanje svojih državljana“

        Dakle – oni će princip koji važi skoro tačno 100 godina da pogaze jer… jer eto.

        1. Изгледа да у случају Михајла Михајлова тај устав није важио, Џони; додуше, друг Тито је рекао да се закона не треба придржавати к’о пијан плота…

          1. Мохајлов је лишен држављанства.

          2. @ Milivoje

            Presudom Vrhovnog suda državljanstvo mu je vraćeno.
            Inače, Ustav jese dopuštao mogućnost oduzimanja državljanstva. U istom članu koji sam naveo gore stoji i ovo:
            „Državljaninu koji je odsutan iz zemlje može se samo izuzetno na osnovu zakona oduzeti jugoslovensko državljanstvo ako svojim radom nanosi štetu međunarodnim ili drugim interesima Jugoslavije, kao i kad odbija da vrši osnovne dužnosti građanina a ima i drugo državljanstvo.“

          3. Дакле, Џони, ако Вам је за веровати – а, немам разлога да не верујем – устав који цитирате је био формулисан по принципу „мож’ да бид’е, ал’ не мора да значи“… Каква епска фишкалска свињарија! Не може да буде лишен држављанства и удаљен из земље, ал’ ако нам одговара да га лишимо држављанства и истерамо из земље, онда може и тако…
            Прелистајте те Ваше купусаре још једном, Џони – сигурно ћете и сад наћи неку згодну формулацију уз коју ће ови разбојници да седе у америчком затвору.

          4. Gotovo kompletno pravo je formulisano baš po tom principu – može ali ne mora. A da li može ili mora ili ne sme o tome odlučuje sud.
            Dalje, nije ništa čudno i neobično da pravila imaju i izuzetke. Evo ovako: Krivično delo neovlašćeno otkrivanje tajne:
            „Advokat, lekar ili drugo lice koje neovlašćeno otkrije tajnu koju je saznalo u vršenju svog poziva,
            kazniće se…“ i odmah posle toga izuzetak: „Neće se kazniti za delo iz stava 1. ovog člana ko otkrije tajnu u opštem interesu ili interesu drugog lica, koji je pretežniji od interesa čuvanja tajne“ Šta je „opšti interes“? Kako se određuje šta je pretežnije?
            U pravu, inače, postoje samo 2 prava koja ne poznaju nikakva ograničenja i nikakve izuzetke. Čak i kod prava na život postoje izuzeci.
            I na kraju: U komentarima se potpisujem kao John. U transkripciji na srpski, to bi bilo Džon ili Џон, a ne Džoni ili Џони (što bi se pisalo kao Johnny). Još jedan promašaj. Pitaj Klajna ako meni ne veruješ i pitaj ga da li se zove Ivan ili Ivica?

          5. Па, јел’ Ви, Џони, не препознајете „општи интерес“ у томе да ова земља испоручи међународну организовану криминалну групу, или је све ово само фишкалска дијареја лартпурлартистичког типа?!

          6. Kao što rekoh, ne znam ko je taj Џони, ali da odgovorim ja.
            Osnovna svrha i funkcija države je da štiti svoje državljane.
            Uostalom, sama država to kaže – Ustav RS član 13: „Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu.“
            Što podrazumeva da se interesi državljana imaju štititi i u Srbiji.
            Osim toga, ne radi se ovde ni o kakvoj međunarodnoj kriminalnoj grupi, već o ljudima koji se imaju smatrati nevinima dok se suprotno ne dokaže. A ako sa poslednjom rečenicom imaš neki problem, hajde onda i tebe da dodamo na spisak, da budeš dvanaesti pa u Americi do mile volje dokazuj da nisi. I još će da te odere neki američki „fiškal“ kad krene da prosipa svoju „дијареју лартпурлартистичког типа“

      3. KOGA je (ime i prezime) svog drzavljanina kriminalca SFRJ izrucila nekoj stranoj zemlji? Pa ti su kriminalci vise rizikovali da im se sudi u SFRJ nego negde na strani. Zbog rusenja ugleda SFRJ u svetu! Dovoljno sam mator da se toga secam.

  5. A ja sam izuzetno ponosan na svoju državu koja je omogućila ambasadi SAD da bude ponosna na saradnju. Banana je misaona imenica za Srbiju.

  6. Civilizovane zemlje ne izručuju ljude Americi zbog neljudskih uslova u njihovim zatvorima. Ko potpiše ovaj nalog neka se spremi da ide na robiju, ali u Srbiji.

  7. Ma koliko to i Vucic i mediji filtrirali, spisak je daleko obimniji. Ali ni to ne moze bas dugo da se krije. Zar ne ?

  8. Vučićev kabinet: Bio bi skandal kada bi se predsednik mešao

    – Predsednik države nije ministar pravde, ne sme da se meša u sudske odluke, a pogotovu ne da na osnovu novinskih napisa, ili gradskih rekla-kazala, komentariše rad sudskih organa. To bi zaista bio skandal, rekli su za Danas u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom ovog slučaja.
    Cudo jedno da Drug Vucic nece da se mesa??????Takav lik i garaditelj nece da se mesa??
    Pa on se razume u sve!!
    On je toliko puteva izgradio,ministre usadio i korupciju izgradio!!
    Cuj nece da se mesa ……smesno i tuzno!!!

  9. U državi u kojoj politika komanduje svemu, nema nezavisnog pravnog sistema (policija, tužilaštvo, sudstvo su marionete u rukama vladajućih političara, prvenstveno Vučića). Potpisani ugovori sa SAD su deo ‘paketa’ kojim se Vučiću dozvoljava da pljačka svoje građane (državu) i diktatorski zloupotrebljava položaj predsednika države (po ustavu, isti, nema nikakva ozbiljna ovlašćenja već samo ceremonijalne dužnosti). Zauzvrat mora da prizna Kosovo (možda ne direktno ali da dozvoli ‘stolicu’ u UN sigurno) i da pezi svemu što Ameri (i drugi zapadni gospodari) traže, pa i izručenje. Uostalom videli smo kako je naš pravosudni sistem spor pri suđenju domaćim kriminalcima na političkim položajima (recimo zastarevanje predmeta kod Karića i sijaset drugih prijatelja vlasti) … Mnogo je primera koji nam pokazuju da o svemu odlučuje Vučić (i ekipa) i da će ovi krimosi (ako je tačna optužnica) biti izručeni ili ćemo platiti neku drugu, mnogo veću cenu.

  10. Kada SAD počnu sa izručivanjem svojih državljana drugim zemljama onda treba i druge zemlje da izručuju svoje građane SAD. A da podsetim, kada nismo izručili onog lika što je prebio na mrtvo onog mladića u SAD, nego ga je Vučićeva ekipa vodila na ekskurziju u Narodnu skupštinu i još platili poreski obaveznici milion dolara pride prebijenom mladiću. Tako da ako nisu tad ne moraju ni sad. A tada su trebali.

  11. Cuj ovo: „Bio bi skandal da se predsednik mesa…“ Ne, ne, ne bi bio skandal jer nista bitno u ovoj zemlji ne prolazi bez predsednikovog mesanja a institucike za njega ne postoje, sve je uzurpirao i obesmislio i ako ima Boga, jednog dana platice za svoja nedela!

  12. Ako budu namirili 2 brata, sve je moguce. Mora da se deli, ne moze to tako

  13. Pa moraju jer kad bi ih ovde sudili to bi trajalo X godina ili bi dobili smesne kazne. Da je u pitanju Nemacka ne bi ni trazili izrucenje jer bi tamo dobili debele kazne. Ovako…jebi ga, kad nisi zaradio postovanje ima da igras kako ti sviraju.

  14. Ne razumem zašto buko oko kriminalaca? Kriminal ne treba da poznaje granice ni kada treba da se odgovara. Ovo su prevaranti, manipulatori i lažovi naravno da treba da odgovaraju .. zatvor doživotni…

    1. A gde je dokazano da se radi o kriminalcima ? Mnogo si pametan zaista, a vidim i pravno potkovan !!!

  15. Zašto plačete nad sudbinom kriminalaca? Da nisu i oni pošteni studenti i fina deca?
    Treba ih izručiti SAD-u jer će tamo dobiti zasluženu kaznu, dugogodišnju robiju.

  16. Pa mi smo gori od Hondurasa,Nikaragve i Sudana,oni više čuvaju svoje građane nego naša vlast naše građane.Ovo je niže od dna.

  17. Ako je proterano blizu milion državljana iz Srbije, a posle pandemije nastaviće se trend iseljavanja godišnje po jednog omanjeg grada od 45.000. žitelja. Šta je to za Samovladara da preda 11-toro ljudi Američkoj pravdi, kada već kod nas odavno nema sudova za njega i njegove sluge koje nanose štetu Srbiji?!.

  18. Jel’ osnova ove rogobatne imenice reč “sutk“?
    Ne izmišljajte toplu vodu kad već postoji reč “sudija“.

  19. Naravno da je u redu, PA, mu smo banana drzava,… kad smo mogli Slobubu da izrucimo, zasto nebi ove lopove,!?…. . u nadi da ce FBI ici dalje u tome o uhapsiti Andraja i brata mu.

  20. Kakvi Zakoni kakvi bakraci
    Ako su znali da kradu
    Znace i da Robijaju
    Što mora baš u Zabeli da se izlezavaju opet na teret Drzave
    Nek idu tamo gde ih traze
    Baš za Primer ostalima koji su krali a nisu uhvaceni a bice verovatno
    Kao i za one druge koji planiraju kradje
    Pa nek se odazovu pameti

  21. Naravno da treba da ih izruči.
    Srbija može da bude samo sigurna zemlja za lopove tima Marovica i druge CG kriminalce bilo da se bave drogom, prevarama ili ubistvima.
    Oni su ovoj vlasti dragi gosti…

    1. Не само овој – исто је чинила претходна, и она пре ње, и она Брозова…

  22. Невини, али осумњичени, и то са, претпоставићу, довољно добро документованим случајем, а не као кад наши тужиоци потражују злочинце.
    Кажете како је основна сврха државе да штити своје грађане, па се питам јел’ само ових 11 криминалаца, или све грађане Србије? Какав је интерес грађана Србије у томе да Србија буде дигитална Сомалија, Џони-бој?!

  23. Koji Vam je djavo svima pa se uhvatili Ustava pokojne SFRJ ili još pokojnije Kraljevine a i Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima jer su trenutno uhapšeni na osnovu Ugovora sa SAD iz 2016 i Zakona iz 2019 kojim je isti potvrdjen i sa pravne tačke gledišta, za sada je sve čisto a imajući u vidu navedeni Ugovor i važeći Ustav Srbije koji ne zabranjuje izručenje gradjana Srbije, i ako ih izruče, i to će biti legalno.

    E sad, koliko je taj Ugovor u suprotnosti sa zakonima u Srbiji, drugo je pitanje ali tu postoje pravni lekovi koje su svi, pa i advokat koji se u tekstu spominje, mogli da pokrenu.
    E sad, što nije pokrenuo, da li zato što mu za to niko ne bi ništa platio ili ga nije intersovalo jer nije imao klijenta sa „specifičnim“ problemom kao sada, nije ni bitno.
    A priznajem, stvarno koristi sva legalna sredstva u zaštiti interesa svog klijenta pa tako i ovu medijsku galamu ali i kao svaki advokat ponešto prećutkuje a ponešto dodaje…
    Elem, amerikanci su tražili, „saslušanje lica, pretres prostorija i lica, pribavljanje dokaznog materijala i drugo“ a na osnovu svega toga doćićemo i do eventualnog zahteva za izručenje a što se tiče preventivnog zatvaranja…
    Pa pobogu, zar ste svi prevideli da mnogi od njih 11 imaju i državljanstvo još poneke zemlje, mislite li da ne bi iskoristili priliku da se „izgube u nepoznatom pravcu“?
    Čak i oni medju njima koji imaju samo naše?
    Hajde malo se uozbiljite i budite malo manje licimerni, ovamo se kuka na kriminalce i lopove kad pljačkaju nas i kod nas a kad pljačkaju sa strane, posebno po mrskoj americi, e onda…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.