Da li će večeras biti nemira na protestu: Šta misle građani Beograda? 1Foto: Danas/Nađa Vukajlović

Većina građana koji su učestvovali u današnjoj anketi FoNeta u Knez Mihailovoj ulici protivi se iskopavanju litijuma u Srbiji, ali su podeljena mišljenja o tome da li će na protestu koji se večeras održava u Beogradu biti nemira.

Jedan od učesnika ankete kaže da nije stručan za temu litijuma, ali da veruje stručnjacima koji se protive iskopavanju te rude u Srbiji zbog štetnosti po životnu sredinu.

„S obzirom da sam rođen na Drini, ja nisam za to. Možemo pogledati zemlje gde je sve to bilo i kako je sad tamo trenutno stanje. Mislim da nema mnogo dvojbe, ni mnogo spora da li smo za ili protiv, tako da sam apsolutno protiv“, kazao je on.

Kada je reč o protestu protiv iskopavanja litijuma, koji će se održati na Terazijama od 19 časova, sagovornik FoNeta smatra da vlastima ne bi odgovarali nemiri na protestima.

„Da da sam u njihovoj poziciji, pustio bih sve da se desi kako će se desiti, mirno, pa mislim da neće biti nemira“, kazao je.

Drugi ispitanik ocenjuje da je rudarenje litijuma „okupacija Srbije“, jer bi bile korišćene štetne tehnologije.

Smatra da bi drugačije bilo da nije reč o tehnologiji u kojoj se koristi kiselina, već sa drugim načinom prerade, ili da se iskopava ruda u Srbiji, ali da se vozi u neku drugu državu i tamo obrađuje.

Stariji sugrađanin koji je, takođe, učestvovao u anketi, na pitanje da li se plaši da će biti nemira na protestu kaže da se ne plaši i da ne vidi razlog za to.

„Mi smo došli da protestujemo mirno, da se borimo za svoja ustavom zagarantovana prava. Pretpostavljam da će biti provokatora, ali uzdržaćemo se, znaćemo da se izborimo sa njima“, poručio je on.

Drugi učesnik u anketi misli da postoji mogućnost da bude „ubačenih navijača“.

Predstavnici vlasti već nekoliko dana najavljuju mogućnost potencijalnih nereda na protestima, što su organizatori odbacili.

Protest je počeo u 19 časova na Terazijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari