Da li će više odborničke naknade dovesti do veće odgovornosti i jačanja kontrolne uloge parlamenta? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Naknade koje dobijaju odbornici Skupštine Beograda uvećane su od 1. januara za 300 odsto. Iako je do sada odbornička plata bila više simbolična, i iznosila oko 10.000 dinara, sa ovim povećanjem iznos neće biti tako simboličan, sa visinom od 40.000 dinara, te bi građani svakako trebalo da dobiju objašnjenje za takvu odluku gradske uprave. Ipak, ova vest prošla je u javnosti gotovo neopaženo.

U odluci objavljenoj u Službenom listu Grada Beograda, navodi se da će umesto dosadašnjih 10.000, odbornici gradskog parlamenta dobijati 40.000 dinara.

Balša Božović iz Akademija za razvoj demokratije smatra da u Srbiji vlada “neopisiva demagogija” o tome kako su plate poslanika i naknade odbornika navodno neki veliki trosak za državu ili jedinicu lokalne samouprave.

– To pre svega nije tačno. Oni koji žele da oslabe uticaj najvažnijih političkih institucija na nivou republike ili na nivou lokalne samouprave, a to su Narodna Skupština i skupštine gradova ili opština, služice se demagogijom niskih plata poslanika i odbornika kako bi ih potpuno demotivisali za rad. Kontrolna uloga parlamenta i lokalnih skupština je izuzetno važna, zato poslanici i odbornici treba da budu i plaćeni i motivisani da brinu o tome kako se troši novac građana. Zato ie izuzetno vazno da budu pristojno plaćeni jer svaki kvalitetan odbornički rad i poslanički rad iziskuje vreme. Zato je potrebno da imaju pristojne naknade za utrošeno vreme. Time i njihova odgovornost postaje veća, navodi Božović.

Dodaje i da se kod nas odomaćila praksa da izvršna vlast svo nezadovoljstvo javnosti prenosi sa sebe na zakonodavnu vlast.

– I naglašavam da to nije slučaj samo sa ovom vlasću već i sa svim prethodnim. Putem medija se servira građanima priče da su poslanici i odbornici ti koji su bahati, da imaju visoke plate, da jedu jeftino, da imaju privilegije i da su korumpirani. To je rezultat višedecenijske prakse slabljenja zakonodavnih tela u zemlji na svim nivoima koji uživaju veoma nisku podršku i poverenje građana zbog toga. Time se slabi njihova motivisanost, njihova kontrolna uloga i njihova svrha da budu centralna politička institucija u zemlji. Sa tom praksom mora da se prekine, jasan je Božović.

S toga, naš sagovornik podržava odluku da se povećaju odborničke naknade u gradu Beogradu jer ti odbornici su građanski predstavnici koji treba da kontrolisu trošenje milijardi i milijardi iz gradskog budžeta.

– Zamislite situaciju u kojoj odbornici kontrolisu 1,7 milijardi evra, a imaju naknadu za taj posao od 10.000 dinara. To nije realno, nastavlja Božović i zaključuje da veća plata nije jedini korak ka kvalitetnijem radu predstavnika građana ali jeste prvi korak koji može dovesti samo do veće motivisanosti i odgovornosti odbornika, a time i jačanja uloge gradske skupštine i njene kontrolne uloge.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS), naglašava da visina odborničke naknade nije jedinstveno regulisana u Srbiji, već svaka opština samostalno donosi odluku o tome.

– U Šapcu je na primer pet hiljada dinara, a u Inđiji 15.000 dinara. U Beogradu je do 2014. godine bila 20 hiljada, a od tada 10 hiljada. I u mandatu gradske Skupštine 2018-2022 bilo je pokušaja da se ona podigne, ali su neke odborničke grupe, među kojima i “Savez za Srbiju” kojoj sam ja pripadao, bile protiv. Smatrali smo da ne bi bio pravi signal za javnost da glasamo zajedno sa vladajućom koalicijom o bilo čemu, pa i o tome, podseća Jovanović.

On smatra da odbornici treba da imaju adekvatnu nagnadu za svoj rad na terenu i druge troškove, ali da bi najpravednije bilo da se utvrdi jedinstvena suma za celu teritoriju Srbije.

– Ukoliko očekujemo da odbornici budu nezavisni i samostalni u svom radu onda im ipak treba obezbediti bar troškove da mogu da pokriju. Ali prethodno, po meni, treba napraviti sistem da odbornike, kao i gradonačelnike i predsednike opština, građani direktno biraju, smatra Jovanović.

Natalija Stojmenović, odbornica Ne davimo Beograd u Skupštini Beograda, kaže da je odbornička grupa kojoj pripada podržala povećanje ove simbolične naknade na skoro minimalnu zaradu “u nadi da će to dati podstrek odbornicima da se odgovornije i posvećenije bave pitanjima kako da naši sugrađani žive u gradu po meri čoveka”.

– Nadam se da će ovo naročito podstaknuti odbornike vladajuće koalicije jer mnoge od njih nikada nismo čuli da govore. Pogotovo jer još uvek nemamo odgovor na tri velike krize koje se odnose na pitanje stanovanja, zagađenja i energetike gde je naša odbornička grupa predložila značajan broj odluka i rešenja za goruće probleme ovog grada.

Odluka bez obrazloženja

“U Odluci o naknadi za vršenje odborničke dužnosti i drugim pravima i primanjima odbornika Skupštine Grada Beograda („Službeni list Grada Beograda“, broj 89/14), naziv odluke menja se i glasi: ‘Odluka o pravima i dužnostima odbornika Skupštine Grada Beograda’. U članu 3. reči: ‘10.000 dinara’ zamenjuju se rečima: ‘40.000 dinara”, navedeno je u objavi Službenog lista. Dokument je potpisao predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, a navedeno je da odluka stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

Kako je u drugim mestima u Srbiji

Odbornice i odbornici Skupštine grada Subotice primaju platu u iznosu od 18.000 dinara. Budući da se u narednom periodu očekuje povećanje za 10 odsto, njihova naknada će iznostiti oko 20.000 dinara.

Odbornici u Skupštini grada Užica ne primaju mesečne plate, već naknade po održanoj sednici, što je utvrđeno skupštinskom odlukom. „Odbornici, po održanoj sednici Skupštine, primaju naknadu koja iznosi sedam odsto od prosečne neto zarade u Srbiji za prethodni mesec. U decembru je ta naknada bila 5.274,71 dinar“, kazao je za Danas Branislav Mitrović, predsednik užičke Skupštine.

Naknada predsednicima odborničkih grupa je, dodao je, osam odsto od republičke prosečne neto zarade i iznosila je 6.028,24 dinara“.

Prošle godine je održano 11 sednica Skupštine grada. S druge strane, dodaje Mitrović, odbornicima se ne plaća učešće u radu skupštinskih komisija i tela, niti se predsednicima odborničkih grupa plaća prisustvo na sastancima odborničkih grupa, radi pripreme skupštinskih sednica.

On je istakao da su primanja užičkih odbornika među najnižima u Srbiji, jer njihove kolege u pojedinim lokalnim samoupravama imaju mesečne plate od 15.000 do 20.000 dinara i više, bez obzira na to da li je u prethodnom mesecu bilo sednica skupštine.

Tako je, recimo u Kragujevcu, gde prema odgovoru iz Skupštine grada, članovi odborničkih grupa imaju pravo na 20 odsto prosečne republičke plate, dok šefovi i zamenici odboničkih grupa dobijaju 25 odsto. Ta naknada je u decembru 2022. godine iznosila 21.600 dinara za odbornike i 27.000 dinara za šefove i zamenike odborničkih grupa.

Niški odbornik može da zaradi prosečnu platu u Srbiji, sa četiri sednice

Odbornici u Skupštini grada Niša, ukoliko su i predsednici skupštinskih odbora, komisija ili saveta, mogu da zarade prosečnu neto zaradu u Srbiji ukoliko u toku meseca samo tri puta dođu na skupštinsku sednicu, a jednom predsedavaju odborom ili komisijom.

Ukoliko je “samo” odbornik koji je u toku meseca došao na tri sednice Skupštine grada može da primi skoro polovinu prosečne zarade u Srbiji a ukoliko je član odbora, komisija ili saveta i više od toga.

Gradski odbornici, inače, primaju paušalni mesečni iznos ili naknadu po održanoj sednici. Mesečni paušal iznosi 30 odsto od prosečne neto zarade u Srbiji za prethodni mesec, dok dnevnica po skupštinskoj sednici iznosi pet odsto od prosečne neto zarade. Svaki odbornik obavezno prima paušal, a dnevnicu ukoliko prisustvuje sednici.

Prema Republičkom zavodu za statistiku, poslednja prosečna neto zarada, u novembru 2022. godine, iznosila je 78.326 dinara, što znači da je odbornički paušal u decembru prošle godine bio 23.497,80 dinara. Istovremeno, odbornik je po skupštinskoj sednici u decembru mogao da primi dnevnicu od 3.916,3 dinara.

Predsednik skupštinskog odbora, komisije i saveta prima 35.000 dinara mesečno, bez obzira da li ima sednicu i koliko ih je sazvao. Članovi odbora i komisije primaju po 2.500 do 2.700 dinara po sednici. U klupama Skupštine grada Niša sedi 61 odbornik. Skupština ima ukupno 14 odbora, komisija i saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari