Da li ćete slaviti srpsku Novu godinu: Pitali smo ličnosti iz javnog života 1 Foto: Nenad Nedomacki/shutterstock

– Ja jedino Srpsku novu godinu i slavim. Ali za razliku od novopečenih vernika i kvazi-pravoslavaca ja i sve ostale praznike slavim po julijanskom kalendaru, kaže za Danas Zoran Kesić, novinar i voditelj „24 minuta“, na pitanje da li proslavlja Srpsku novu godinu.

Kako dodaje, Dan žena mu je 21. marta, „1. maj mi pada 14. maja“.

– Dete kad hoće 1. septembra da krene u školu ne dam mu. Klinac plače 13 dana, ali tradiciju će da nasledi – milom ili silom, naglašava Kesić.

Đorđe Komlenski, potpredsednik Pokreta socijalista, navodi da slavi Srpsku novu godinu.

– Nekada davno zato što to nije bilo baš „poželjno“, nešto kasnije jer volim druženje i dobar provod, a sada jer je to pitanje očuvanja identiteta pred poplavom izmišljenih nesrpskih praznika, tvrdi Komlenski.

Šefica poslaničkog kluba SPS-a Snežana Paunović kaže da je odgajana u duhu pravoslavlja i da je to obavezuje da poštuje sve praznike.

– Nema mnogo logike u tome da slavimo Božić po julijanskom kalendaru, a da ignorišemo Novu godinu po istom kalendaru. Dakle, obeležavaću ili “slaviti”, kako ste naveli u pitanju, Novu godinu po julijanskom kalendaru sve dok SPC bude poštovala ovaj kalendar. Koristim ovu priliku da svim građanima koji poštuju julijanski kalendar čestitam Novu godinu uz želju da bude blagorodna i mirna, rekla je Paunović.

I Vojislav Mihailović, lider POKS-a, naglašava da slavi novu godinu po julijanskom kalendaru, odnosno Srpsku novu godinu, „jer mi je ona draža“.

– Tako su činili i moji preci. Draža Mihailović je slavio čak i u ratu, u najteža vremena. Poštujem kalendar koji primenjuje naša Srpska pravoslavna crkva, ističe Mihailović.

Sa druge strane, Gorica Popović, glumica, kaže da „uglavnom“ ne slavi Srpsku novu godinu.

– Evo sad sam se setila da je to sutra (petak). Zato što Novu godinu slavimo 31. decembra, slavimo Badnji dan i Božić i sve to, tako da mi je to nekako suvišno. Nema nikakav neki naročit osećaj za taj datum, zaključila je Popović.

Vladimir Terzić, advokat, kaže da je slavljenje Srpske nove godine imalo svoje “draži” u neka stara vremena, kada to nije bilo dozvoljeno.

– Kažnjavalo se prekršajno, a danas je izgubilo na značaju. Po meni, Božić ima smisla u terminu 7. januara, a Srpska nova godina je nekako vremenski udaljena od “zvanične” Nove godine, pa je ne slavim posebno, navodi Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari