U Prizrenu bi večeras trebalo da počne dvodnevna konferencija „Očuvanje istorijskih oblasti na Kosovu“. Skup organizuje specijalni predstavnik EU Piter Fejt, koji istovremeno obavlja i dužnost međunarodnog civilnog predstavnika, čiji je zadatak sprovođenje plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj kosovskoj nezavisnosti.


Prema najavama iz Fejtove kancelarije, na konferenciji bi trebalo da učestvuju predstavnici kosovskih institucija, EU, Saveta Evrope, Uneska, verskih zajednica, nevladinog sektora s KiM i iz regiona, uključujući i Srbiju. Kako Danas nezvanično saznaje, ni jedna državna institucija Srbije koja se bavi kulturnim nasleđem, kao ni SPC i Unesko neće učestvovati na skupu u Prizrenu zato što, kako tvrde izvori u vladi, nije organizovan u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Iako u Fejtovoj kancelariji naglašavaju da je o „nepolitičkom stručnom skupu“ institucije Srbije nadležne za očuvanje kulturne baštine nisu dobile poziv za ovu konferenciju. Izuzetak je samo Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, sa sedištem izmeštenim u Leposavić. Vera Pavlović – Lončarski, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavila je za Danas da je o skupu u Prizrenu nezvanično obaveštena krajem prošle nedelje.

– Pitanje je šta se tu podrazumeva pod istorijskim oblastima. Ako je reč i o srpskim spomenicima pod zaštitom Uneska, organizator je trebalo da o skupu obavesti i Republički zavod i Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije u okviru kojeg dejule Nacionalni komitet za saradnju sa Uneskom – objašnjava Pavlović – Lončarski. Julija Riter, portparol Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, objašnjava za Danas da se pod „istorijskim oblastima podrazumevaju“ grupe objekata, poseda ili mesta koja su stvorili jedan ili više entiteta, bilo da se nalaze u gradovima ili selima, a koji imaju različit istorijski ili arhitektonskim značaj“. Kao neke od primera istorijskih oblasti na KiM navodi: istorijski centar Prizrena, Gračanicu, Junik i Veliku Hoču.

– Tehnički, multidisciplinarni karakter konferencije ogleda se u listi zvanica, koja uključuje veliki broj stručnjaka za kulturno nasleđe i prostorno planiranje. Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika u Leposaviću su takođe pozvani, kao i predstavnici glavnih verskih zajednica na Kosovu,uključjući i SPC – kaže Julija Riter. U Fejtovoj kancelariji izbegli su odgovor na Danasovo pitanje da li je skup u Prizrenu neka vrsta pripreme za eventualne briselske razgovore Beograda i Prištine o srpskom verskom i kulturnom nasleđu na KiM. Prema rečima Julije Riter, „cilj konferencije je da ukaže na potrebu za boljim strategijama očuvanja urbanog nasleđa i očuvanja kulturnog nasleđa na Kosovu i u regionu“. Pojedini politički krugovi u Beogradu očekuju da bi srpsko kulturno nasleđe na KiM moglo da bude jedna od tema nedavno započetog dijaloga s Prištinom i da će to pitanje biti izdvojeno iz Ahtisarijevog plana. Srpska strana se tome nada od imenovanja šefa grčke kancelarije u Prištini Dimitrija Moskopulosa za specijalnog posrednika EU za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.

Kako Danas nezvanično saznaje, u SPC očekuju da će Mosokopulos zastupati njene stavove na skupu u Prizrenu. Konferenciji bi trebalo da se obrati i Memlji Krasnići, ministar za kulturu, omladinu i sport u Vladi Kosova.

Kfor se povlači s granica

Kfor se u subotu povukao sa dela granice Srbije sa Makedonijom – od Đeneral Jankovića do pojasa opštine Vitina, prepustivši kontrolu Kosovskoj policijskoj službi. Kako je javio Radio KiM iz Čaglavice, primopredaji dužnosti u Đeneral Jankoviću prisustvovali su komandant Kfora Erhard Biler, zvaničnici kosovske vlade i Euleksa. Kfor je već predao KPS obezbeđivanje granice s Makedonijom u pojasu oko Dragaša. General Biler je u petak u Prištini razgovarao s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem, a tokom nedavne posete Podgorici najavio je predaju KPS obezbeđivanja granice prema Crnoj Gori. Kfor će i dalje ostati na administrativnoj liniji između KiM i centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari