U dokumentaciji koju je Visoki savet sudstva uputio Skupštini Srbije pre sednice na kojoj će se razmatrati prestanak funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, nalazi se i dokument koji je poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan uputio sutkinji Branislavi Panić iz Privrednog suda u Nišu.

Naime, u pismu koje je Cvijan u novembru prošle godine uputio ovoj sutkinji, on naglašava da je neophodno da obrati pažnju na slučaj koji se tiče kineske firme koja posluje u Srbiji, jer je ambasador Kine u Srbiji prilikom posete parlamentu spomenuo taj predmet i samu sutkinju Branislavu Panić, govoreći o kineskim investicijama u Srbiji i sudskim sporovima koje kineska firma Guo vodi pred Privrednim sudom u Nišu.

„Poštovana koleginice, obraćam vam se na ovaj način, jer mislim da je prerano i još uvek neadekvatno da pitanje dižem na viši nivo kroz Odbor za pravosuđe. Iz izlaganja njegove ekselencije smatram da bi bilo korisno da u predmetu br. 4P 1424/2010 obratite pažnju na odnos tužba – protivtužba i uspostavite jednako postupanje prema domaćim i stranim državljanima. Ambasadoru Republike Kine sam obećao da ću uputiti ovakvo pismo, što i činim“, ističe Cvijan u pismu.

Nakon ovog pisma, usledila je urgencija vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Nišu Olivere Jovanović, koja je Branislavu Panić zamolila da razmotri mogućnost prekorednog rešavanja po žalbi u predmetu na koji je Cvijan ukazivao.

Vladimir Cvijan kaže za Danas da je upoznat sa činjenicom da se ovaj dokument nalazi u zvaničnoj dokumentaciji koju je Visoki savet sudstva uputio Skupštini Srbije, ali o tome ne želi da govori.

– Na besmislene navode i besmislene napade Nate Mesarović, predsednice Vrhovnog kasacionog suda, neću reagovati. Ona je imala priliku da radi i da priča i svi znamo kako je to bilo, naglašava Cvijan.

S druge strane, niko u Visokom savetu sudstva nije želeo da komentariše ovaj dokument. Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović ostala je nedostupna za komentar, dok njena zamenica Mirjana Ivić tvrdi da nije upoznata sa pismom koje je Cvijan uputio sudiji Privrednog suda u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari